Situácia v Nitre je kritická, žiadajú sa sprísniť opatrenia. So spaľovaním zosnulých pomáha aj bratislavské krematórium

0

Pandemická situácia v Nitre je najhoršia na Slovensku a je porovnateľná s jesenným priebehom pandémie na Orave. Uviedol to tamojší primátor Marek Hattas po zasadnutí okresného krízového štábu (OKŠ). Potvrdil, že počas víkendu v Nitre bude plošné testovanie. Riaditeľ nitrianskej nemocnice Milan Dubaj skonštatoval, že zdravotníkom by pomohol predovšetkým úplný lockdown, ktorý by sa týkal aj veľkých zamestnávateľov.

OKŠ v Nitre už odporučil Ústrednému krízovému štábu SR prijať opatrenia na obmedzenie činnosti čo najväčšieho počtu výrobných prevádzok tak, aby vznikli čo najmenšie ekonomické straty. Odporúča tiež prijať opatrenie, ktoré zaviaže väčšie firmy vykonávať pravidelné pretestovanie svojich zamestnancov na COVID-19 a v čo najväčšom počte aplikovať home office. „OKŠ zároveň po dohode s Regionálnym úradom verejného zdravotníctva (RÚVZ) v Nitre odporučil vydať vyhlášku, ktorou sa sprísnia opatrenia v obchodných prevádzkach, kde sa zmení predajná plocha vymedzená na jedného zákazníka z 15 na 25 metrov štvorcových. Obmedzí sa tiež činnosť materských škôl na území Nitry. Tie budú slúžiť iba deťom rodičov z kritickej infraštruktúry,“ uviedol Hattas. Nové nariadenia pre obchodné prevádzky a škôlky budú podľa RÚVZ v Nitre platiť od utorka 5. januára.

Situácia v Nitre je podľa Hattasa kritická, mesto sa preto pripravuje na plošné testovanie. Jeho termín po dohode s hygienikmi určila radnica na koniec týždňa, teda na 8., 9. a 10. januára. „Budeme diskutovať aj so starostami, či sa k tomuto testovaniu vedia pridať, pretože treba pretestovať celý okres. Som v kontakte aj s niektorými predstaviteľmi vlády, pretože sme v takom stave, aký bol pred časom na Orave, takže bude treba prijímať ďalšie a ďalšie opatrenia,“ skonštatoval Hattas.

Mesto má podľa jeho slov k dispozícii 60.000 testov, v prípade potreby ich však radnica dokáže zabezpečiť aj viac. Magistrát počíta so zriadením približne 40 odberných miest, čo je o 20 menej ako pri novembrovom celoštátnom testovaní. „Budeme však testovať až tri dni, takže verím, že to bude stačiť. Budú nám pomáhať aj dobrovoľníci, ktorých sa nám zatiaľ prihlásilo až 650, medzi nimi viac ako sto zdravotníckych pracovníkov. Som presvedčený, že aj vďaka ich pomoci sa nám plošné testovanie podarí zvládnuť,“ povedal Hattas.

Vo veľmi vážnej situácii sa nachádza aj Fakultná nemocnica (FN) Nitra, ktorá už musí posielať pacientov do iných nemocníc. Podľa slov jej riaditeľa Milana Dubaja bol uplynulý víkend enormne ťažký. „V sobotu bolo prijatých 43 pacientov a v nedeľu 24. Pacienti boli posielaní do nemocníc v Topoľčanoch, Komárne, Bratislave, Martine, nejaké voľné miesta má ešte Banská Bystrica. Momentálne je v Nitre 195 covid pozitívnych pacientov, z nich je 16 na umelej pľúcnej ventilácii,“ uviedol Dubaj.

Podľa jeho slov je ťažké predvídať ďalší vývoj situácie. „Preto stanovisko zdravotníkov na krízovom štábe bolo zaviesť tvrdý lockdown, to je náš názor. Uvedomujem si zodpovednosť štátnych orgánov, ktoré musia zvážiť aj ekonomické, sociálne a spoločenské dosahy. Ale názor zdravotníkov musí byť jasný a silný. Situácia je „za čiarou“ a podľa toho sa treba chovať. Z čisto zdravotníckeho hľadiska by sme jednoznačne odporučili zatvoriť aj veľké podniky, ale ja nie som ten, ktorý má zodpovednosť za komplexné riešenie,“ povedal Dubaj.

„Do priemyselného parku v Nitre chodí obrovské množstvo ľudí a my musíme spraviť všetko preto, aby sa nám tá pandemická krivka ustálila. Preto sa buď na ústrednom krízovom štábe dohodne úplne tvrdý lockdown, alebo pristúpime k iným opatreniam. Pre veľké fabriky je pravidelné testovanie veľmi efektívne,“ doplnil Hattas.

V bratislavskom krematóriu fungujú kremačné pece v týchto dňoch nepretržite. Bratislava totiž vypomáha krematóriu v Nitre. Pre TASR to potvrdil riaditeľ organizácie Marianum – Pohrebníctvo mesta Bratislava Boris Šramko.

“Situácia v Bratislave nie je momentálne kritická, ale v krematóriu som nariadil 24-hodinový cyklus kremačných pecí, aby sme vypomohli spaľovať zosnulých krematóriu Nitra, ktoré sa nachádzalo v ťažkej situácii aj preto to, že vypomáha s kremáciami aj Banskej Bystrici,” povedal riaditeľ.

V prípade pohrebov je stav v hlavnom meste plný, podľa Šramka však ešte stíhajú a sú pripravení predĺžiť časy vykonávania pohrebných obradov. “K dispozícii sú u nás termíny pohrebov aj v sobotu, čo nie je štandard, ale chceme vyjsť v ústrety ľuďom,” skonštatoval. Aktuálna čakacia doba v Bratislave je, ako tvrdí, zvyčajná, možno nepatrne predĺžená. “Veľakrát ľudia sami žiadajú, aby bol pohrebný obrad až o desať i viac dní, aby napríklad stihli niektorí z najbližších príbuzných zosnulého prísť zo zahraničia,” vysvetlil.

- Reklama -