Šebová: Pre pandémiu nebol na reformy zdravotníctva čas. To sa nám môže vypomstiť

0
Boris Kollár, Zuzana Šebová (Autor: Archív Z. Šebovej)

Slovenskému zdravotníctvu sa v dohľadnej dobe môže vypomstiť, že sa nepodarilo odštartovať jeho reformu. V bilancii roka 2020 to pre TASR uviedla členka Výboru Národnej rady (NR) SR pre zdravotníctvo Zuzana Šebová (Sme rodina).

Na otázku, čo považuje za najpozitívnejšiu zmenu v slovenskom zdravotníctve za rok 2020, skonštatovala, že takýchto momentov veľa nebolo. “Všetci sa venovali boju s pandémiou, na zásadné nastavenia reformných procesov akoby nezostalo dosť síl a ani času. Obávam sa, že sa nám to v dohľadnej dobe môže vypomstiť, čo by pre slovenské zdravotníctvo bola katastrofa,” uviedla.

Najväčším problémom, ktorému zdravotníctvo čelilo, bola podľa slov koaličnej poslankyne jednoznačne pandémia spôsobená novým koronavírusom. Tvrdí, že spoločnosť na ňu nebola pripravená a postupne počas roka sa hľadala cesta, ako sa z nej dostať. To, či sa to podarilo, podľa jej slov ešte stále nie je známe. Šebová však verí, že práve začiatok leta bude zlomovým momentom v boji proti ochoreniu COVID-19.

Doplnila, že najväčšie sklamanie v rezorte zdravotníctva za minulý rok bolo, že sa nepodarilo zastaviť zadlžovanie nemocníc. “Na sanáciu ich stavu pôjde viac ako pol miliardy eur,” dodala Šebová, dúfajúc, že všetky nastavené procesy budú smerovať k tomu, že oddlženie nemocníc v roku 2021 bude posledné v histórii slovenského zdravotníctva.

- Reklama -