Vražda v Moste pri Bratislave z roku 2004 ešte nemá vytýčené pojednávanie. Zomreli žena a chlapec

0
Obžalovaný Karol Mello žije roky v Belize. (Foto: TASR)

Viac ako štyri roky sa riadne nepojednávalo v kauze dvojnásobnej vraždy v Moste pri Bratislave z roku 2004, pri ktorej zahynul chlapec a družka jeho otca. Termín pojednávania v tejto dlhoročnej súdnej kauze vytýčený nie je.

V prípade je od leta 2020 totiž určený v poradí už tretí zákonný sudca Okresného súdu (OS) Bratislava I – sudkyňa Marta Hirešová. Predtým v roku 2016 odišiel sudca Ján Jamrich do dôchodku a následne po ňom zostal na začiatku roku 2020 sudca Roland Kemény dlhodobo práceneschopný a jeho prípady sa tak prerozdelili. “Po vymenovaní za sudkyňu OS Bratislava I samozrejme okrem vybavovania priebežného nápadu vecí sa postupne oboznamujem s obsahom takmer stovky pridelených (aj prerozdelených) spisov, tzn., že aj s obsahom a štádiom uvedeného trestného konania,” uviedla prostredníctvom hovorcu Krajského súdu v Bratislave Pavla Adamčiaka sudkyňa Hirešová.

Kemény vytýčil v roku 2019 dva termíny, a to v októbri a júni, no pojednávania musel odročiť, lebo nemal vykázané doručenie predvolania poškodeného expolicajta Juraja Gálu. Ten mal byť obeťou vražedného atentátu štvorice obžalovaných na čele s bývalým bosom zemplínskeho podsvetia Branislavom Adamčom. Súd začal zisťovať aktuálny pobyt poškodeného prostredníctvom súčinnosti s Policajným zborom a Interpolom z dôvodu potreby doručenia predvolania poškodenému. V októbri 2019 mal súd dodatočne rozhodnúť o návrhu prokurátora, aby sa voči obžalovanému Karolovi Mellovi, nachádzajúcemu sa v Belize, konalo ako voči ušlému.

V prípade sú okrem na doživotie odsúdeného Adamča a Karola Mella spoluobžalovaní dvaja ľudia. Naposledy sa v kauze riadne pojednávalo v lete 2016. Potom predseda senátu Jamrich išiel do dôchodku. Nový sudca Kemény musel spis nanovo naštudovať. Následne sa nepojednávalo preto, že spisový materiál sa dlhšie nachádzal na Ústavnom súde SR v Košiciach z dôvodu, že v roku 2018 podali ústavnú sťažnosť dvaja obžalovaní.

Mladú ženu a desaťročného chlapca zastrelili v Moste pri Bratislave na konci roka 2004. Obeťou útoku mal byť otec zabitého chlapca a druh zabitej ženy, expolicajt Gála. Pokus zavraždiť ho však nevyšiel a zabijaci údajne omylom pripravili o život jeho blízkych. Od jesene 2013 sa na OS Bratislava I na samostatnom konaní pojednávalo voči údajnému objednávateľovi vraždy Gálu Radoslavovi Minárovi a voči Róbertovi Baloghovi. Spod obžaloby ich napokon OS Bratislava I a následne aj KS Bratislava oslobodili.

- Reklama -