Ministerstvo kultúry ide meniť zákony o fondoch, RTVS, aj mediálny. Autori a interpreti sa k nim môžu vyjadriť

0

Ministerstvo kultúry (MK) SR plánuje v roku 2021 iniciovať prijatie viacerých zákonných noviel. Legislatívne zmeny sa majú týkať zákona o umeleckých fondoch, zákona o mediálnych službách i zákona o RTVS.

“K reforme zákona, ktorý sa týka Literárneho fondu, Fondu výtvarných umení i Hudobného fondu aktuálne vedieme na ministerstve odbornú diskusia na úrovni dočasnej pracovnej skupiny,” uviedol rezort, pripomínajúc, že na diskusii môže participovať aj odborná verejnosť. “V spolupráci s Inštitútom kultúrnej politiky sme pripravili dotazník, v ktorom sa môžu vyjadriť autori, interpreti a iní profesionáli pôsobiaci v rôznych oblastiach kultúrneho a kreatívneho priemyslu k fungovaniu fondov. Údaje z tohto dotazníka následne využijeme najmä pri návrhu budúcej reformy týchto inštitúcií,” dodalo MK.

Pripravovaná komplexná rekodifikácia oblasti audiovizuálnych mediálnych služieb by mala garantovať právne postavenie a ochranu novinárov pri výkone ich povolania bez ohľadu na typ média, pre ktoré pracujú. “Novela má tiež zahrnúť do mediálneho zákona aj on-line médiá, ktoré napriek tomu, že žijeme v 21. storočí, jeho súčasťou stále nie sú,” doplnil rezort kultúry.

Pokračuje aj príprava legislatívy, ktorá má zabezpečiť stabilné financovanie, rozvoj a lepšie služby verejnoprávneho Rozhlasu a televízie Slovenska. Príprave novely sa od leta 2020 venuje pracovná skupina zriadená ministerkou.

- Reklama -