VIDEO Prezidentka: Rok 2020 bol asi najťažší… Pred nami je rok, keď sa musíme nielen postaviť na nohy, ale aj správne vykročiť

1
Na snímke prezidentka SR Zuzana Čaputová (Foto: TASR)

Prezidentka Zuzana Čaputová v úvode Novoročného prejavu uviedla, že sa chce občanom prihovoriť skôr ľudsky. Rok 2020 bol podľa prezidentky najťažší rok, aký si pamätá.

“Každého empatického a vnímavého človeka tento rok donútil, obrazne povedané, pokľaknúť, skloniť hlavu a uznať si, že hoci ako ľudstvo vieme lietať do vesmíru, voči neviditeľnému vírusu sme na čas boli bezradní,” uviedla Zuzana Čaputová.

Podľa prezidentky sme boli vlani svedkami nezlomného ľudského úsilia, spolupráce, kreativity, odbornosti, ktoré pomáhali hľadať liečbu a vakcínu. “Vedci na celom svete a skvelé vedecké osobnosti na Slovensku, prichádzali s riešeniami, postupmi, testami. Slovenská veda opäť raz ukázala vysokú kvalitu, napriek jej ťažkým podmienkam,” uviedla hlava štátu.

Čaputová poďakovala zdravotníkom, záchranárom, laborantom a ostatným ľuďom v prvej línii, ktorí boli podľa nej “vakcínou ľudskosti”, “bojujúc s únavou od jari aj za cenu ohrozenia vlastného zdravia, zachraňujú druhých”.

Prezidentka ocenila aj ozbrojené sily, policajtov a hasičov, ktorí podľa nej potvrdili, že sú pevným pilierom nášho štátu, osobitne v krízových situáciách.

“Oceniť treba aj učiteľky a učiteľov, ktorí museli preukázať veľkú dávku tvorivosti v nových podmienkach dištančnej výučby,” uviedla v prejave Zuzana Čaputová.

Minulý rok podľa nej ukázal aj dôležitosť často prehliadaných profesií, ktoré sú v kríze kľúčové ako opatrovateľky, predavačky, vodiči a ďalší. “Nasadenie vás všetkých je hodné nášho veľkého poďakovania,” povedala Čaputová.

K dobrým správam z minulého roka patria podľa nej aj správy z oblasti spravodlivosti. Vyzdvihla, že Slovensko má kompletný Ústavný súd, obnovenú Súdnu radu, nové vedenie Najvyššieho súdu aj Generálnej prokuratúry. “Vyšetrujú sa tiež skutky, ktoré boli roky zakrývané a prehliadané. V boji s korupciou a v prístupe k spravodlivosti sme stihli viac, ako za niekoľko predchádzajúcich rokov dokopy,” povedala hlava štátu.

V uplynulom roku sme podľa nej zažili až príliš veľa sporov, aj tých politických, ktoré oberajú o potrebný nadhľad a bránia pozerať sa dopredu. “Našim nepriateľom nie sú opatrenia, ani ľudia s iným názorom. Našim nepriateľom je vírus, ktorý porazíme len spoločne. My všetci spolu, teraz, tvoríme Slovensko. A na zvládnutie krízy potrebujeme vidieť v tom druhom aj brata, sestru, občana, človeka, o ktorého pochopenie nikdy nestratí zmysel sa snažiť, “uviedla Čaputová.

Prezidentka ocenila kroky vlády, ktorá pripravila finančnú pomoc strádajúcim zamestnancom a podnikateľom. Tieto opatrenia je však potrebné ďalej upravovať, aby nikto neprepadával cez záchrannú sieť pomoci. “Z týchto dní je zrejmé, že začiatok nového roka ešte nebude ľahký a bude si vyžadovať ďalšie obmedzenia. Avšak obmedzenia za tým najdôležitejším účelom, záchranou životov. Prosím, vydržme to ešte,” vyzvala v prejave prezidentka.

Priestor  v prejave venovala aj obrovskej pomoci v podobe Fondu obnovy. “Miliardy eur, ktoré v nasledujúcich rokoch môžeme získať z Európskej únie na Slovensko, nám pomôžu nielen odstraňovať následky krízy, ale aj riešiť príčiny našej zraniteľnosti a slabej odolnosti. Pred nami je rok, keď sa musíme nielen postaviť na nohy, ale aj správne vykročiť,” uviedla  hlava štátu. 

“Pusťme sa do obnovy našej ekonomiky. Bude si to vyžadovať investície do inovácií a nových technológií, tak poďme pozdvihnúť to, čo je v tejto oblasti kvalitné a dostaňme to na svetovú úroveň.  Stanovme si konkrétne kroky k napĺňaniu klimatických cieľov, pretože len samotné ciele nestačia. Potrebujeme spraviť ochranu životného prostredia súčasťou našich každodenných životov. Nezatvárajme oči pred chudobou, ale riešme jej príčiny. Pandémia ešte viac zvýraznila, že problém chudoby sa týka nielen ľudí bez práce, ale aj ľudí a celých rodín, ktoré žijú bez úspor, prakticky len z ruky do úst. Slovensko sa postaví na nohy len, ak na nohy postavíme ľudí s najnižšími príjmami, ktorých korona ťažko zasiahla,” vyhlásila prezidentka.

“My všetci sme jedna veľká rodina. Pri pohľade dopredu nie je nič dôležitejšie ako naše spojenectvo. Zvládneme to,” ukončila príhovor Zuzana Čaputová.

- Reklama -

1 komentár

  1. Prezidentka p.Čaputová pomáhala veľmi intenzívne rozdúchavať nenávistnú kampaň na Slovensku ! Krv p.Lučanského je aj na jej rukách !!!

Comments are closed.