Vláda schválila prísny lockdown. Aké sú sprísnené pravidlá?

0

Na Slovensku bude od prvých minút nového roka 2021 platiť zákaz vychádzania s výrazným zúžením výnimiek. Rozhodla o tom vláda na štvrtkovom mimoriadnom rokovaní.

Situácia v nemociach je podľa ministra zdravotníctva Mareka Krajčího (OĽANO) vážna a kritická. Priblížil, že COVID automat radí celé Slovensko do čiernej zóny. V nemocniciach je aktuálne z dôvodu ochorenia COVID-19 2672 pacientov a práceneschopných je 3100 zdravotníkov. K 11. januáru sa odhaduje, že bude 3000 až 3634 pacientov. Decembrové opatrenia podľa ministra nepriniesli žiadúci efekt.

Sprísnené opatrenia budú platiť od piatka 1. januára od 5:00 hodiny. Zakazuje sa stretávanie rôznych domácností a vytváranie bublín. Výnimku majú len tie domácnosti, ktoré sú v súčasnosti spolu. Keď sa však rozdelia, nemôžu ich už obnoviť. 

 Povolená bude aj cesta s cieľom zaobstarania nevyhnutných životných potrieb – potravín, liekov, zdravotníckych prostriedkov, hygienického a drogériového tovaru, krmiva a ďalších potrieb pre zvieratá, pohonných látok. Povolené bude aj “venčenie”, no len v okruhu 1000 metrov v okolí bydliska.

Taktiež má výnimku cesta do zdravotníckych zariadení s cieľom neodkladnej zdravotnej starostlivosti, cesta do lekárne či na testovanie na nový koronavírus. Zo zákazu je vyňatá aj cesta na pohreb, na ktorom sa môže zúčastniť len šesť osôb. Výnimku zo zákazu vychádzania má aj cesta do poisťovne, banky, do servisu motorových vozidiel. Povolené je tiež vycestovať v prípade zabezpečenia starostlivosti o blízku osobu, ktorá je na takúto starostlivosť odkázaná.

Povolený ostáva pobyt v prírode, no iba v rámci okresu, v prípade Bratislavy a Košíc sa ráta územie mesta.

Od polnoci budú zároveň zatvorené všetky lyžiarske strediská. Menia sa aj pravidlá pre hotely, ktoré nesmú prijímať nových hostí, už ubytovaní klienti môžu ostať, nesmú si však predĺžiť pohyb. Zatvorené ostanú aj kostoly, nebude možné tiež konzumovať jedlo v exteriéri prevádzok, jedlo si bude možné zobrať len domov.

Je zakázané otvoriť aj kostoly pre verejnosť.

V pondelok 8. januára ministerstvo školstva plánuje spustiť svoj plán na návrat detí do škôl spojený s hromadným testovaním stoviek tisíc ľudí. Minister školstva Branislav Gröhling (SaS) však tvrdí, že začatie tohto plánu ešte môžu odložiť.

Sprísnený zákaz vychádzania by mal platiť do 24. januára. Hlavný hygienik Mikas hovorí, že novú vyhlášku pripravia ešte dnes.

Premiér Igor Matovič vyzval vo svojom prejave ľudí, aby sa správali zodpovedne a s nikým sa nestretávali. „Je mimoriadne riziko, že stretnete pozitívneho človeka,“ povedal. „Mali by sme urobiť všetko pre to, aby nám neskolabovali nemocnice. Zdravotníci idú z posledných síl a je len na nás, akú budúcnosť im prichystáme,“ povedal predseda vlády Matovič v TA3.

  • red, TASR-
Na snímke minister zdravotníctva SR Marek Krajčí (OĽaNO) prichádza na tlačovú konferenciu k mimoriadnej pandemickej situácii 31. decembra 2020 v Bratislave. (Foto: TASR)
- Reklama -