V Británii už poskytujú druhú očkovaciu dávku. V prvej vlne zaočkovali vyše pol milióna ľudí

0
očkovanie (Foto: TASR)

V Británii sa v utorok začalo očkovanie druhou dávkou vakcíny proti koronavírusu SARS-CoV-2 od spoločností Pfizer a BioNTech. Stalo sa tak deň po tom, ako Spojené kráľovstvo zaznamenalo najvyšší denný nárast nakazených od začiatku pandémie, informovala televízia Sky News.
      Prvou osobou, ktorá v utorok dostala druhú dávku vakcíny, bola 91-ročná Margaret
Keenanová. Tá sa už 8. decembra stala prvým človekom v Británii aj na svete (mimo klinických testov), ktorého zaočkovali touto vakcínou.

V priebehu prvých 14 dní od začiatku vakcinačnej kampane v Británii bolo zaočkovaných vyše 520.000 ľudí, z toho takmer 367.000 tvorili ľudia vo veku nad 80 rokov.

Margaret Keenanová, ktorá má štyroch vnukov, dostala prvú dávku týždeň pred svojimi 91. narodeninami. To, že mohla byť prvá, označila za privilégium, ktoré jej umožnilo stráviť vianočné sviatky v kruhu rodiny. Druhú dávku jej aplikovali tiež v univerzitnej nemocnici v anglickom meste Coventry.

Británia bola prvou západnou krajinou, ktorá v rámci boja proti pandémii začala s rozsiahlym očkovaním svojej populácie.

Experti v utorok varovali britskú vládu, že je potrebné zaočkovať až dva milióny ľudí týždenne, aby sa zamedzilo tretej vlne rozsiahleho šírenia koronavírusu v krajine. Britskí zdravotníci v súčasnosti zaočkujú približne 200.000 ľudí týždenne, čo však podľa odborníkov nebude stačiť.

- Reklama -