Lekárom sa môže udeliť pracovná povinnosť v nemocnici, hovorí vládne nariadenie

0
doktor, lekár, nemocnica
Foto: DarkoStojanovic, Pixabay

Ambulantných lekárov bude možné v prípade mobilizácie využiť aj v nemocniciach. Doteraz mali v prípade uloženia pracovnej povinnosti zostať vo svojich ambulanciách. Zmenu vládneho nariadenia odobril v utorok kabinet na svojom on-line rokovaní.

“Zvyšujúci sa nápor na poskytovateľov ústavnej zdravotnej starostlivosti, narastajúci počet hospitalizácií a zároveň narastajúci počet nakazených zdravotníckych pracovníkov ochorením COVID-19 si vyžaduje, aby časť lekárov z ambulantnej sféry – primárne špecialistov, poskytovala zdravotnú starostlivosť aj v nemocniciach,” vysvetľuje v materiáli Ministerstvo hospodárstva SR.

Podľa doteraz platného nariadenia vlády majú ambulantní lekári v prípade uloženia pracovnej povinnosti zotrvať na svojom pracovisku. “Takto stanovená pracovná povinnosť môže byť v rozpore s reálnymi potrebami pri riešení krízovej situácie a prekonávaním pandémie ochorenia COVID-19, ako aj so samotným účelom predmetného opatrenia hospodárskej mobilizácie s cieľom zabezpečenia zdravotnej starostlivosti,” skonštatovalo ministerstvo.

Účinnosť návrhu nariadenia vlády je dňom vyhlásenia.

- Reklama -