Varovanie? Ak v Británii nezaočkujú dva milióny ľudí denne, príde ďalšia vlna pandémie

0
big ben, westminster, london
Pohľad na britský parlament a Big Ben. Foto: Pixabay

Spojené kráľovstvo musí zaočkovať dva milióny ľudí týždenne, aby sa vyhlo tretej vlne pandémie koronavírusu SARS-CoV-2. Informovala o tom v utorok agentúra Reuters s odvolaním sa na výsledky štúdie z Londýnskej (vysokej) školy hygieny a tropickej medicíny (LSHTM).

Zavedenie opatrení najprísnejšieho (štvrtého stupňa) na celom území Anglicka, zatvorenie škôl počas januára a zaočkovanie dvoch miliónov ľudí každý týždeň je podľa expertov z LSHTM jediný zvažovaný postup, ktorý by znížil počty pacientov na jednotkách intenzívnej starostlivosti (JIS) na takú úroveň, aká bola počas prvej vlny.

Ak nebude distribuované dostatočné množstvo vakcín, môžu byť počty prípadov, pacientov na JIS a úmrtí podľa expertov v roku 2021 vyššie ako vlani. Štúdia LSHTM ešte nebola recenzovaná, pripomína agentúra Reuters.

Britskí zdravotníci v súčasnosti zaočkujú približne 200.000 ľudí týždenne, čo však podľa odborníkov nebude stačiť, píše na svojej webovej stránke spravodajská stanica Sky News.

Pre milióny ľudí v Británii začali od soboty 26. decembra platiť prísnejšie obmedzenia súvisiace s pandémiou nového koronavírusu.

 Štvrtý – najvyšší stupeň výstrahy pred nákazou -, ktorý zahŕňa nariadenie prikazujúce ľuďom, aby zostali doma, platí od druhého vianočného sviatku zhruba pre šesť miliónov obyvateľov vo východnej a juhovýchodnej časti Anglicka.

Tradičný ohňostroj v Londýne bol zrušený už v septembri, pripomína Sky News. Príchod nového roka však oznámi zvon hodinovej veže Big Ben, uviedla táto stanica 17. decembra s odvolaním sa na zdroje z prostredia Dolnej snemovne britského parlamentu.

Zvon Alžbetinej veže (Elizabeth Tower) – čo je jej oficiálny názov – sa naposledy rozozvučal 11. novembra pri príležitosti Dňa veteránov.
Spojené kráľovstvo do pondelka (28. decembra) večera zaznamenalo viac ako 2,3 milióna prípadov nákazy koronavírusom a viac ako 71.000 osôb zomrelo v spojitosti s ochorením COVID-19, píše Reuters.

Británia 8. decembra ako prvá krajina na svete začala očkovanie proti ochoreniu COVID-19. Používa na to vakcínu vyvinutú spoločnosťami BioNTech a Pfizer.
      Britské regulačné úrady by v najbližších dňoch mali schváliť i ďalšiu vakcínu, vyvinutú spoločnosťou AstraZeneca v spolupráci s Oxfordskou univerzitou.

- Reklama -