OSN odsúdilo tresty pre saudskoarabskú aktivistku a novinárku z Wu-chanu

0
Pro-demokratickí aktivisti, vrátane Lee Cheuka-Yana (vpravo), držia transparenty s portrétom čínskej občianskej novinárky Čang Čan pred súdom v Hongkongu 28. decembra 2020. Čínsku občiansku novinárku Čang Čan odsúdili v pondelok na štyri roky väzenia za spravodajstvo z mesta Wu-chan, považovaného za ohnisko pandémie nového koronavírusu, počas prvotných fáz šírenia nákazy. Oznámil to jej právnik, informovala agentúra AFP. Verdikt voči 37-ročnej Čang vyniesli po krátkom pojednávaní v Šanghaji, povedal novinárom jeden z obhajcov. Rozsudok prišiel takmer rok po tom, ako sa v zmienenom stredočínskom meste vynorili detaily o "vírusovom zápale pľúc neznámeho pôvodu". (Foto: TASR/AP)

Úrad vysokého komisára OSN pre ľudské práva (OHCHR) vyzval na “skoré prepustenie” aktivistky Ludžajn Hazlúlovej, ktorú saudskoarabský súd v pondelok poslal do väzenia na päť rokov a osem mesiacov za činy súvisiace s terorizmom.

OHCHR okrem toho vyjadril znepokojenie nad štvorročným väzenským trestom pre čínsku novinárku Čang Čan. Tá prostredníctvom reportáží a článkov z mesta Wu-chan považovaného za ohnisko pandémie nového koronavírusu, informovala o tamojšej situácii počas prvotných fáz šírenia nákazy, píše agentúra Reuters.

“Odsúdenie a trest odňatia slobody pre Ludžajn Hazlúlovú, ktorú už dva a pol roka bezdôvodne zadržiavajú, je hlboko znepokojujúce. Jej skoré prepustenie preto považujeme za naliehavú záležitosť,” uviedlo OHCHR na svojom twitterovom účte.

Hazlúlovú (31) zatkli spolu s približne desiatkou ďalších aktivistiek v máji 2018, iba niekoľko týždňov pred historickým zrušením desaťročia platného nariadenia, ktorý ženám zakazoval šoférovať. Išlo o reformu, za ktorú dlho bojovali.

Známu saudskoarabskú bojovníčku za práva žien uznali za vinnú z “rozličných aktivít, ktoré zakazuje protiteroristický zákon”. Správy však nevysvetlili, či dĺžka odňatia slobody zahŕňa aj dobu, ktorý si už aktivistka odpykala od svojho zadržania. Proti rozsudku sa môže odvolať do 30 dní. Saudskoarabský minister zahraničných vecí Fajsal Farhán uviedol, že Hazlúlovú obvinili z kontaktovania “nepriateľských” štátov a poskytnutia tajných údajov, ale podľa jej rodiny na to neexistujú dôkazy.

Rozsudok voči 37-ročnej čínskej novinárke Čang Čan prišiel v pondelok takmer rok po tom, ako sa v stredočínskom meste Wu-chan objavili správy o “vírusovom zápale pľúc neznámeho pôvodu”. “Prípad Čang Čan považujeme za príklad nadmerného obmedzovania slobody prejavu v súvislosti s koronavírusovou pandémiou a naďalej požadujeme jej prepustenie,” uvádza sa v ďalšom tvíte OHCHR.

Bývalá právnička bola vo väzbe od mája pre obvinenia z “vyvolávania sporov a podnecovania problémov”. Jej živé reportáže a články sa vo februári značne šírili na sociálnych sieťach. Pritiahli aj pozornosť čínskych úradov, ktoré dosiaľ potrestali ôsmich whistleblowerov, ktorí sa venovali situácii okolo šírenia koronavírusu v krajine.

Čang Čan vo svojich reportážach kritizovala prvotné opatrenia vo Wu-chane. V jednom článku z februára tohto roku napísala, že čínska vláda “nedala ľuďom dosť informácií a potom jednoducho uzavrela mesto”.

- Reklama -