Šeliga: Za ľudí neprišla s nápadom riešiť karanténu poslancov vyhláškou hlavného hygienika

0
Slovensko potrebuje núdzový stav, preto sa zišli v pondelok poslanci NR SR na mimoriadnej schôdzi, nie pre papalášizmus. Na pondelkovej tlačovej konferencii to vyhlásil podpredseda NR SR Juraj Šeliga (Za ľudí). Na najbližšiu schôdzu chce strana Za ľudí predložiť novelu rokovacieho poriadku, aby mohli poslanci hlasovať aj online. (Foto: TASR)

Slovensko potrebuje ústavne nespochybniteľný núdzový stav, preto sa zišli poslanci Národnej rady (NR) SR na pondelkovej mimoriadnej schôdzi, nie pre papalášizmus. Na pondelkovej tlačovej konferencii to vyhlásil podpredseda NR SR Juraj Šeliga (Za ľudí). Na najbližšiu schôdzu chce strana Za ľudí predložiť novelu rokovacieho poriadku, aby mohli poslanci hlasovať aj online.

“Dnes je 106 úmrtí na COVID-19. Preto sa zišlo plénum NR SR. Lebo ľudia umierajú na COVID-19 a Slovensko potrebuje ústavne nespochybniteľný núdzový stav. Nikto z nás nie je z tohto nadšený. Nikto z vedenia NR SR nie je nadšený z toho, že sa parlament musí stretávať počas Vianoc,” skonštatoval Šeliga s tým, že treba riešiť aktuálne problémy. Dodal, že strana Za ľudí neprišla s nápadom riešiť situáciu s karanténou poslancov vydaním vyhlášky hlavného hygienika, ktorá aj pozitívnym poslancom umožnila prísť na hlasovanie.

Na najbližšiu schôdzu NR SR chce klub Za ľudí pripraviť novelu rokovacieho poriadku, ktorá umožní online hlasovanie poslancov. Po jej prijatí by sa mala podľa neho zrušiť výnimka hygienika. “Áno, je to drahé, stojí to milión eur. Na druhej strane, keď to zvládol európsky parlament, iné parlamenty, musí to zvládnuť aj slovenský parlament. Táto situácia nám ukazuje, že to potrebujeme,” podotkol Šeliga. Priblížil, že sumu im komunikovalo vedenie NR SR. Poukázal na potrebu prijať bezpečné a efektívne riešenie. Poukázal aj na časté zlyhanie hlasovacích zariadení v NR SR, tie by bolo podľa neho tiež treba obmeniť.

Predseda európskeho výboru NR SR Tomáš Valášek (Za ľudí) pripomenul, že vedeniu parlamentu ponúkli vypracované viaceré možnosti, ako by mohla národná rada postupovať. “Je správne, zodpovedné, že sme tu dnes boli. Ale mohlo to byť inak. Mrzí ma, že naše návrhy neboli vyslyšané,” uviedol. Ozrejmil, že hlasovanie sa dá zabezpečiť napríklad z kancelárií poslancov, aby sa nemuseli zhromažďovať v rokovacej sále. Rovnako vidí ako možnosť aj hlasovanie cez aplikáciu. Podčiarkol potrebu bezpečnosti, ale zdôraznil, že sme v 21. storočí. “Je to otázka vôle a správnych investícií, nemusí to byť ani drahé,” dodal.

Šeliga v súvislosti so schválenou novelou ústavného zákona o bezpečnosti štátu, ktorá umožní predlžovanie núdzového stavu, hovorí o posilnení pozície parlamentu. Zdôraznil, že núdzový stav bude možné po novom predlžovať len v prípade pandémie, nie inej situácie. Rovnako poukázal na to, že opozícii ostane právo obracať sa s predĺžením núdzového stavu na Ústavný súd (ÚS) SR. “Tu je štandardný demokratický proces, ktorý je zachovaný,” povedal s tým, že ho mrzí postup opozície, konanie jej predstaviteľov označil za zbabelé.

- Reklama -