Kolíková: Je dôležité, aby poslanci dnes schválili novelu ústavného zákona

1
Na snímke ministerka spravodlivosti SR Mária Kolíková (Foto: TASR)

Ministerka spravodlivosti Mária Kolíková (Za ľudí) považuje za veľmi dôležité, aby dnes parlament schválil novelu ústavného zákona o bezpečnosti štátu. Uviedla to na sociálnej sieti s tým, že táto novela umožní vláde účinne a predvídateľne reagovať na pandémiu.

“Ak nebudú (poslanci – pozn. PL.sk) hlasovať a neschvália ju, ostatne starý právny stav, ktorý nedáva jasné odpovede na pravidlá a možnosti ďalšieho postupu pre vládu, keď sa skončí 90 dní vyhláseného núdzového stavu,” vysvetľuje cez sociálnu sieť Kolíková.

Novela dáva podľa Kolíkovej vláde možnosť využiť aj miernejšie spôsoby prípadného obmedzovania ľudských práv v porovnaní so súčasnou úpravou. “Odstránia sa tým pochybnosti o tom, aké kroky a kedy vláda môže a nemôže urobiť. Kontrolu nad predlžovaním a opätovným vyhlasovaním núdzového stavu podľa návrhu novely navyše získa parlament. Je veľmi dôležité, aby sme v tejto zložitej situácii pandémie, o to viac, že sa epidemiologická situácia zhoršuje, mali jasné pravidlá,” uvádza Kolíková.

Ministerka poznamenáva, že rozumie, že nie je ideálne schvaľovať potrebné zmeny v takomto časovom tlaku a so zapojením poslancov, ktorí buď mali úzky kontakt s pozitívnou osobou alebo sú sami pozitívni. “Paradoxne, dnes aj pozitívni poslanci môžu umožniť vláde prijímať účinné opatrenia na ochranu života a zdravia. Samozrejme, musia byť dodržané všetky opatrenia, aby sa zamedzilo šíreniu ochorenia a aby bol daný spôsob bezpečný, čo národná rada uistila, že je zabezpečené. Táto fakticky aj právne komplikovaná situácia, do ktorej sme sa ako koalícia čiastočne aj vlastným pričinením dostali, ma mrzí. Potrebujeme sa ale zhodnúť na vyjasnení mantinelov pre vládu. Samozrejme, následne sa javí ako nevyhnutné aj to, aby Národná rada SR doriešila spôsob účasti poslancov v karanténe na schôdzach a zabezpečenie ich hlasovania,” píše Kolíková.

- Reklama -

1 komentár

Comments are closed.