Turecko: Parlament prijal zákon sťažujúci pôsobenie mimovládnych organizácií

0
Turecký prezident Recep Tayyip Erdogan. Foto: TASR/AP

Turecký parlament schválil v noci na nedeľu kontroverzný návrh zákona, ktorý má v prvom rade zabrániť financovaniu a šíreniu zbraní hromadného ničenia, zásadne však upravuje aj pôsobenie mimovládnych organizácií. Informovala o tom agentúra Anadolu.

Zákon predložila vládnuca Strana spravodlivosti a rozvoja (AKP), ktorú podporuje ultranacionalistická Strana národného hnutia (MHP).

Ľudskoprávne organizácie vrátane Human Rights Watch (HRW) kritizovali skutočnosť, že nový zákon dáva ministerstvu vnútra väčšie právomoci vo vzťahu k mimovládnym organizáciám a mohlo by “svojvoľne” obmedziť ich činnosť.

Zákon obsahuje aj ustanovenia, ktoré dávajú ministerstvu vnútra právo odvolať z funkcie člena mimovládnej organizácie, ak je vyšetrovaný okrem iného na základe legislatívy o financovaní terorizmu. Ministerstvo následne môže pozastaviť aj činnosť celej organizácie. Súhlasiť s tým však musí súd, ktorý má na rozhodnutie v konkrétnom prípade 48 hodín.

Ministerstvo vnútra bude podľa Anadolu pravidelne kontrolovať činnosť zahraničných nadácií pôsobiacich v Turecku. Bude tiež regulovať zhromažďovanie a distribúciu finančných prostriedkov pre turecké nadácie vo forme pomoci a darov. Cieľom týchto opatrení je, aby bol boj proti praniu špinavých peňazí a financovaniu terorizmu rýchlejší a účinnejší.

Parlament tiež prijal zákon zakazujúci komerčné aktivity organizácií a jednotlivcov, ktorí čelia sankciám zo strany Bezpečnostnej rady OSN. Podľa neho bude v Turecku zakázané aj zbieranie alebo poskytovanie finančných prostriedkov týmto jednotlivcom a organizáciám.

- Reklama -