Prezident Finančnej správy Žežulka: Cieľom je zníženie daňovej medzery, síce klesá, stále je však piata najvyššia v EÚ

0
prezident Finančnej správy SR Jiří Žežulka (Foto: TASR)

Nový prezident Finančnej správy (FS) SR Jiří Žežulka chce na zníženie daňovej medzery lepšie využívať analytické systémy tejto inštitúcie, presadiť vznik štandardu kontrolných činností, spretrhať lokálne väzby medzi daňovými subjektami a úradmi, ale aj zvýšiť počet koordinovaných kontrol. Finančná správa by zároveň mala spolupracovať aj s prokuratúrou tak, aby už prvé úkony boli robené s vedomím alebo súhlasom prokurátora, uviedol Žežulka.

“Budem presadzovať, aby vznikol štandard kontrolných činností, teda aby výkon daňovej kontroly bol jednotný v Bratislave aj v Prešove,” uviedol Žežulka. Obmedziť vplyv lokálnych vzťahov a možné ovplyvňovanie kontrol by podľa neho malo využívanie celorepublikovej pôsobnosti príslušníkov FS.

Kľúčovú úlohu pri odhaľovaní daňových únikov zohrá lepšie využívanie analytických systémov. Okrem kontroly tržieb už zavedeným systémom eKasa plánuje Žežulka aj zavedenie ďalšieho kontrolného nástroja eFaktúry. “Poviem to na príklade eKasy, ktorá je dobrým kontrolným nástrojom, nie však samospasiteľným. Skutočná evidencia tržieb v eKase nám dokáže u podnikateľa zafixovať príjmy, ak by sme však chceli poznať jeho skutočné náklady, musíme ísť na fyzickú kontrolu daňového subjektu, čo si vyžaduje pomerne veľké personálne nasadenie,” povedal Žežulka. Nový systém by tak pomohol FS online evidovať aj výdavky podnikateľov.  

Žežulka je presvedčený, že zlepšenie analytických systémov spolu s novými nástrojmi kontroly pomôže dosiahnuť väčšiu koordináciu, zlepšiť vymáhanie pohľadávok a zároveň aj zefektívniť interný systém FS. “Mám jasnú predstavu, že konečným cieľom je zníženie daňovej medzery. Tá síce za ostatné roky klesá, stále je však piata najvyššia v rámci EÚ. Urobím všetko preto, aby klesla na požadovaných desať percent. Myslím si, že vieme tento cieľ splniť,” uviedol.

FS sa však nezameria iba na sankcie a kontroly. Podľa jej šéfa je treba zvyšovať aj motiváciu daňových subjektov, aby dobrovoľne platili dane. “Pracujeme na motivačných programoch, vďaka ktorým budeme vedieť klientom ponúknuť odmenu za to, že si riadne plnia svoje povinnosti. Výsledkom bude posilnenie boja proti daňovým únikom, zvýšenie efektivity daňových kontrol a v konečnom dôsledku aj zlepšenie výberu daní,” dodal Žežulka.

FS pod vedením nového prezidenta postupne prechádza aj personálnymi zmenami. “Robím zmeny vo vedení finančnej správy, postupne si skladám svoj tím, aby sme dokázali splniť stanovené ciele. Považujem tieto zmeny za prirodzené, ak sa predstavy o vedení finančnej správy s niektorými kolegami nezhodujú,” povedal Žežulka. Finančná správa má však podľa neho zároveň aj veľa kvalitných ľudí.

Postupnou reštrukturalizáciou procesov a fungovania útvaru vrátane personálnych otázok momentálne prechádza kriminálny úrad aj ďalšie útvary FS. Nevyhnutná je podľa Žežulku aj zmena organizačnej štruktúry na Finančnom riaditeľstve.

- Reklama -