Prezidentku už zaočkovali

0
Na snímke prezidentka SR Zuzana Čaputová počas očkovania proti ochoreniu COVID-19 v Univerzitnej nemocnici Bratislava v Ružinove 27. decembra 2020. Špičky štátov na celom svete sa snažia od začiatku presvedčiť svojím príkladom čo najviac ľudí, aby sa očkovali proti covid-19. (Foto: TASR)

Očkovanie proti ochoreniu COVID-19 sa dnes predpoludním začalo aj v Univerzitnej nemocnici Bratislava (UNB). Ako prvej podali vakcínu prezidentke Zuzane Čaputovej, nasledovali viacerí členovia vlády i Národnej rady SR. V nedeľu majú očkovať zdravotníkov v prvej línii, a tiež niektorých členov kritickej infraštruktúry.

Prezidentka označila príchod vakcíny a začiatok očkovania za najlepšiu správu, ktorá prišla v súčasnom zložitom období. Priznala, že chápe obavy verejnosti z masovej vakcinácie. Povedala, že takisto sa týmito obavami zaoberala. “Na otázky, ktoré vznikajú, som sa snažila počúvať hlasy odborníkov, ich argumenty, vysvetlenia,” uviedla a vyzvala, aby ľudia takisto verili odborníkom. Svoju prítomnosť, rovnako tak prítomnosť zástupcov vlády a Národnej rady SR na začiatku oficiálneho očkovania, označila za výrazný komunikát smerom k verejnosti, že očkovanie je spôsobom, ako stabilizovať situáciu a vrátiť život do normálu.

Samotnú vakcináciu označila po zákroku za rýchlu a bezproblémovú. Prítomnosť členov najvyšších štátnych orgánov, ktorí sa nechali očkovať medzi prvými, chápe ako krok pre posilnenie dôvery verejnosti v očkovanie. Čaputová verí, že začiatok očkovania je vykročením do lepšieho obdobia. “Verím, že je to nádych slobody,” uviedla.

Medzi prvými zaočkovanými bol i podpredseda Európskej komisie (EK) Maroš Šefčovič, taktiež podpredsedovia parlamentu Juraj Šeliga (Za ľudí) i Gábor Grendel (OĽANO). Po očkovaní sú aj členovia vládneho kabinetu – ministerka spravodlivosti Mária Kolíková (Za ľudí), ministerka kultúry Natália Milanová (OĽANO), minister školstva, vedy, výskumu a športu Branislav Gröhling (SaS), minister práce, sociálnych a vecí a rodiny Milan Krajniak (Sme rodina), či minister dopravy Andrej Doležal (nominant Sme rodina). V nedeľu majú ďalej očkovať zdravotníkov v prvej línii, a tiež niektorých členov kritickej infraštruktúry.

Šefčovič ocenil jednotný postup Európskej únie pri vývoji a distribúcii vakcíny. “Všetky špičky v Európskej únii robili maximum pre to, aby celý proces bol zodpovedný, ale zároveň čo najrýchlejší,” zdôraznil. Takisto verí, že osobný príklad štátnických a politických špičiek jednotlivých krajín pomôže posilniť dôveru vo vakcináciu. “Som presvedčený, že práve očkovanie je najzodpovednejší prístup, ako pomôcť zvládnuť boj s pandémiou, hovorím to ako syn i otec,” uviedol.

Podpredseda parlamentu Gábor Grendel (OĽANO) zvýraznil, že vakcinácia je kľúčový spôsob, ako zastaviť pandémiu. “Očkovanie je aktom zodpovednosti voči sebe, no najmä voči druhým, prejav ohľaduplnosti voči našim rodičom a starým rodičom, ktorí sú riziku ochorenia a jeho následkom najviac vystavení,” zdôraznil. Takisto nabádal k dôvere hlasu odborníkov.

Minister práce, sociálnych vecí a rodiny Milan Krajniak (Sme rodina) verí, že nedeľa dáva ľuďom nádej, že jar prinesie pozitívnu zmenu a v lete sa budú môcť ľudia vrátiť k normálnemu životu.

V nedeľu sa má začať očkovať vo všetkých krajinách Európskej únie (EÚ), a to vakcínou Comirnaty. Slovensko má kontrahovaných 18 miliónov kusov, v sobotu (26. 12.) prišlo prvých 9750 dávok. Prvým Slovákom, ktorý vakcínu dostal, bol infektológ a odborník na tropickú medicínu profesor Vladimír Krčméry.

Národná stratégia očkovania proti ochoreniu COVID-19 ráta s preočkovaním 3,3 milióna obyvateľov SR, postupne v štyroch fázach. V tej prvej budú očkovaní zdravotníci a pracovníci, ktorých výkon práce súvisí s poskytovaním zdravotnej či sociálnej starostlivosti, rovnako by mali byť medzi prvými zaočkovanými aj zamestnanci kritickej infraštruktúry a silových zložiek.

Vakcína sa podáva do ramena, v dvoch dávkach s odstupom 21 dní. Je určená pre dospelých a dospievajúcich od 16 rokov. Štátny ústav pre kontrolu liečiv upozornil, že najčastejšie nežiaduce účinky po očkovaní danou vakcínou sú zvyčajne mierne a krátkodobé. Patria medzi ne bolesť a začervenanie v mieste vpichu, únava, bolesť hlavy, svalov a kĺbov, zimnica a horúčka.

- Reklama -