Šajgalík: Časť vedeckých pracovníkov pandémiou utrpela

0
predseda Slovenskej akadémie vied, profesor Pavol Šajgalík

Jedna časť vedeckých pracovníkov Slovenskej akadémie vied (SAV) v roku 2020 z dôvodu pandémie nového koronavírusu vážne utrpela. Bola to pre ňu veľmi ťažká rana, pretože nemohla vykonávať svoju činnosť. Uviedol to predseda SAV Pavol Šajgalík.

“Sú to vedeckí pracovníci, ktorí majú na jar naplánované terénne práce, či už sú to botanici alebo biológovia, ktorí v čase prvej vlny pandémie nového koronavírusu nemohli vykonať svoje činnosti, ktoré mali naplánované,” ozrejmil predseda SAV. Poukázal na to, že ide o sezónne činnosti. Podľa predsedu SAV to, čo bolo naplánované v máji, už nemôžu urobiť v júni, pretože napríklad flóra a fauna už vyzerá úplne inak. “Tieto druhy vedeckých činností boli zasiahnuté negatívne,” povedal.

“Pre vedeckých pracovníkov, ktorí nevykonávajú 24 hodín denne experimentálnu činnosť, pre tých bola príležitosť, že ostali pracovať z domu a mohli sa sústrediť na výsledky, ktoré získali už v dávnejšej minulosti,” priblížil Šajgalík. Ako tvrdí, možno by sa už k týmto výsledkom nikdy nevrátili, ale teraz im to získaný čas umožnil. “Predpokladám, že SAV bude mať tento rok aj vyššiu publikačnú činnosť práve z dôvodu, že vedeckí pracovníci sa trochu upokojili od zhonu písania nových projektov a zrazu im zostal čas na samotnú vedeckú prácu,” povedal predseda SAV.

Ako poznamenal, na istý čas bola prerušená experimentálna činnosť na ústavoch. Postupne však našli na akadémii model, kto bude a v akom počte chodiť do práce, aby to bolo jednak bezpečné, ale na druhej strane, aby sa mohli experimenty aj realizovať.

Šajgalík skonštatoval, že to pre vedcov nebol až taký hrozný zásah s výnimkou tých, ktorí sa nemohli zúčastniť na terénnych prácach. Poukázal tiež na to, že prácu mali sťaženú napríklad aj historici, ktorí chodia do archívov do zahraničia, keďže aj tieto činnosti boli zastavené. Ako dodal, aj cestovanie bolo obmedzené.

- Reklama -