Čína: Obyvatelia Pekingu by nemali opúšťať mesto počas osláv Nového roka. Pre lokálne prípady nákazy

0
Letný palác a zakázané mesto v Pekingu (Autor: Jan Rychetský)

Peking vyzval obyvateľov, aby neopúšťali mesto počas sviatkov v období čínskeho Nového roka. Čína sa rozhodla v krajine zaviesť nové opatrenia po tom, čo sa tam minulý týždeň objavilo niekoľko nových prípadov nákazy koronavírusu, uviedla v sobotu agentúra AP.

V piatok krajina potvrdila dva lokálne prípady nákazy, infikovanými boli predavač v obchode a zamestnanec dodávkovej služby. Ďalšie dva bezpríznakové prípady sa v Pekingu objavili začiatkom tohto týždňa.

V oblastiach a pracoviskách, kde sa potvrdili nové prípady nákazy, nariadil Peking v obmedzenej miere testovanie. Mesto v súvislosti s novými prípadmi zakázalo hromadné verejné podujatia ako športové akcie a náboženské slávnosti. Kultúrne priestory ako kiná, knižnice a múzeá môžu byť otvorené do 75-percentnej kapacity. Peking zároveň vyzval obchodné spoločnosti, aby neorganizovali služobné cesty mimo mesta a v zahraničí.

Úrady v prístavnom meste Ta-lien na severovýchode Číny v piatok uviedli, že po tom, ako sa v meste za tento mesiac potvrdilo 24 nových prípadov nákazy koronavírusom, sa im podarilo otestovať 4,75 milióna obyvateľov. Miestne úrady nariadili zavrieť školy a všetky verejné priestory v piatich štvrtiach mesta, pričom hranice uzavretých štvrtí môžu opustiť len nevyhnutní pracovníci.

Čínsky Nový rok, nazývaný aj lunárny Nový rok, je pre Číňanov na celom svete najdôležitejším ľudovým sviatkom. Nový kalendárny lunárny rok sa začne 12. februára 2021.

- Reklama -