Ruskou vakcínou Sputnik sa už môže dať zaočkovať aj Putin. Je vhodná aj pre ľudí nad 6O rokov

0
ruský prezident Vladimir Putin (Foto: TASR/AP)

V Ruskej federácii sa novým druhom koronavírusu nakazili už vyše tri milióny ľudí. Informovala o tom v sobotu agentúra TASS s odvolaním sa na údaje krízového centra.

Za ostatných 24 hodín pribudlo 29.200 nových prípadov nákazy koronavírusom SARS-CoV-2, čím ich celkový počet dosiahol 3.021.964, spresnil operačný štáb. Hranicu milióna infikovaných Rusko prekonalo 1. septembra hranicu dvoch miliónov 19. novembra.

Počet úmrtí na komplikácie spôsobené koronavírusom vzrástol o 567 v porovnaní s 563 úmrtiami hlásenými o deň skôr a dosiahol 54.266.

Z choroby COVID-19 sa doposiaľ vyliečilo 2.426.439 pacientov, z toho len za posledných deň 28.185 ľudí.

Pandemická situácia je naďalej najhoršia v Moskve a v Petrohrade.

Rusko bolo jednou z prvých krajín, ktoré začali vyvíjať vlastné vakcíny proti vírusu SARS-CoV-2. Hromadné očkovanie občanov vakcínou Sputnik V vyvinutou Gamalejovým národným výskumným centrom epidemiológie a mikrobiológie (FNICEM) sa spustilo začiatkom decembra v Moskve. Jej vývojári tvrdia, že má účinnosť 91,4 percenta. Doteraz ju dostalo viac ako 700.000 ľudí.

Ruský minister zdravotníctva Michail Muraško v sobotu vo vysielaní televíznej stanice Rossija 24 oznámil, že jeho rezort schválil použitie vakcíny Sputnik V aj na očkovanie ľudí starších ako 60 rokov. Podľa Muraška štúdie potvrdili, že použitie vakcíny je pre starších ľudí bezpečné. Ruský prezident Vladimir Putin (68) a zatiaľ zaočkovať nedal práve s argumentom, že vakcína nebola schválená pre osoby nad 60 rokov

Analytici spoločnosti Sberindex dospeli podľa portálu Meduza.io k záveru, že skutočný počet obyvateľov Ruska, ktorí od začiatku pandémie ochoreli na COVID-19, môže byť až šesťkrát vyšší ako uvádzajú oficiálne štatistiky. Pri absencii povinného komplexného testovania zostávajú totiž

 Podľa analytikov sa môže v súčasnosti koronavírusom infikovať každý deň asi 165.000 ľudí. Do konca roka môže skutočný počet nakazených v Rusku prekonať hranicu 16 miliónov.

- Reklama -