Šeliga: Pomohla by parlamentná stráž, ktorá by vyviedla zo sály tých, čo sa nevedia vpratať do kože

0
podpredseda parlamentu SR Juraj Šeliga (Za ľudí) Foto: TASR

Rokovací poriadok Národnej rady (NR) SR je potrebné meniť, upratať treba aj legislatívny proces, skonštatoval v rozhovore podpredseda parlamentu Juraj Šeliga. Parlament by sa mal podľa neho čo najviac priblížiť ľuďom a komunikovať na úrovni 21. storočia.

Čo si pod tým možno predstaviť?

Napríklad zlepšenie internetovej stránky či aplikácie NR SR. Takisto by sa mali využívať aj vizuálne pomôcky v pléne, ak budú súvisieť s predkladaným návrhom.
 

Schvaľovanie zákonov je prvoradá úloha poslancov parlamentu. Najmä pozmeňovacie návrhy, ktoré sa predkladajú počas rozpravy alebo v druhom čítaní, sú predmetom kritiky nielen opozície, ale aj odborníkov. Sú podľa Šeligu možné zmeny v legislatívnom procese?    

 Sú veci, ktoré treba zlepšiť v legislatívnom procese. Je dohoda, že sa tomu budeme venovať budúci rok. Tak, aby to bolo transparentné, verejné, ale aby sa zachovalo, že to nebude prebyrokratizované. Jasnejšie by sa dali upraviť aj pripomienkové konanie či fungovanie výborov.

Problémom sú však aj lehoty pri schvaľovaní pozmeňovacích návrhov...

Parlament tieto lehoty pravidelne obchádza, takže ide o dôležitú tému. Dajú sa procesne skrátiť hlasovaním pléna, ale myslím si, že by mala ostať nejaká minimálna lehota. Je to dobré, aby aj ľudia mohli vedieť, čo obsahujú. Pri predlžovaní lehôt byy to však nemalo zabrzdiť prijímanie zákonov úplne.

Zmeny by boli vítané, aj pokiaľ ide o internetové stránky parlamentu.

Bolo by vhodné, aby mal parlament moderný web, kde by mohli ľudia sledovať, čo sa v ňom deje s konkrétnym návrhom. Aj v súčasnosti sa zverejňujú informácie, no dalo by sa to robiť aj spôsobom zodpovedajúcim 21. storočiu. Súčasná mobilná aplikácia NRSR odráža bývalé vedenie pod Andrejom Dankom (SNS). Dala by sa zmodernizovať a nemuselo by to byť drahé, keby sa napríklad zapojili šikovní IT-čkari cez hackathon. V ČR dokázali za 48 hodín vytvoriť aplikáciu na boj s ochorením COVID-19.

Osočujúce plagáty nie, ale grafy a iné informácie na monitore v rokovacej sále by boli vhodné, ak súvisia s prerokovaným materiálom, myslí si Šeliga.

Takže by nemal problém ani s opätovným povolením vizuálnych pomôcok v pléne. “Vysypať 12 miliónov pred rokovací pult nie je dobré. To by malo ostať zakázané,” uviedol s tým, že ak by ale minister či poslanec pri predkladaní zákona ukázal graf alebo prezentoval materiál s pomocou monitoru v rokovacej sále, nemal by s tým problém. “Ale ak tam niekto bude nosiť plagáty ako ‘Fico je zlodej’ a podobne, to si myslím, že by malo byť mimo sály,” dodal.

To však súvisí s etikou poslanca, s jeho morálnym nastavením. Ako by sa to dalo riešiť?

Ide o otázku etického kódexu poslanca, tá je dosť široká. Malo by sa riešiť i preukazovanie majetku poslancov.

Máme rozpracovaný nejaký materiál tak, aby sme parlamentu pomohli vrátiť aj kultúrnosť v tom najširšom slova zmysle,” uviedol s tým, že v budúcom roku sa zrejme kódex príjme.

Skôr ako etický kódex by podľa Šeligu pomohla parlamentná stráž, ktorá by mohla vyviesť z pléna poslancov, ktorí sa “nevedia spratať do kože”.

Etický kódex alebo aj iné kódexy sú pomôckou, ale nevedia urobiť z hulvátov slušných ľudí,” uzavrel.

- Reklama -