Ghannamová: Je pred nami rok pravdy – či zariadenia pre seniorov, čo prežili vlády Smeru, prežijú aj covidové finančné deficity

0
Anna Ghannamová,predsedníčka Asociácie poskytovateľov sociálnych služieb v SR(Autor: Ivona Orešková)

Covid-19 neohrozuje len zdravie seniorov, ale aj starostlivosť o nich, keď prevádzkovatelia zariadení sociálnej starostlivosti, finančne kvôli pandémii krvácajú.Minister financií odmietol vôbec o odškodnení poskytovateľov hovoriť, tak ak niektoré zariadenia začiatkom roka zaniknú, lebo nebudú mať z čoho hradiť mzdy a vyrovnávať deficity, tak nech sa nečudujú. Ale počuli sme, že už pripravujú nové financie na nové zariadenia, tak možno tých, čo tu roky poskytovanie sociálnych služieb držali nad vodou v pote krvi nechajú zakapať, aby ich nahradili nové – „ich“,” vyhlásila pre ParlamentneListy.sk predsedníčka Asociácie poskytovateľov sociálnych služieb v SR Anna Ghannamová.

Polícia odhalila týranie v DSS v Hronovciach v Levickom okrese,  kde klientom mali brať celé dôchodky, mali byť hladní, hygienické podmienky boli otrasné aj podľa  záberov polície, klienti mali svrab a majiteľka je obvinená z týrania. Je to príšerné. Ako k niečomu takému mohlo podľa vás dôjsť?

Tak ako v iných sférach nášho života a podnikania, tak aj v sociálnych službách sa nájdu podvodníci, ktorí špinia česť tejto služby a poslania. Ak je pravda, že išlo o tzv. „čierne zariadenie“, ktoré nemalo licenciu, čo znamená, že nebolo zaregistrované ako poskytovateľ, tak je ťažšie pre MPSVR SR, či kraj robiť kontrolu zariadenia o ktorom nevie. Ale je veľmi podivné, že na existenciu takéhoto zariadenia neupozornila kraj obec (či mesto), lebo okolie zrejme vedelo, že v tom dome niekto takúto službu prevádzkuje.

To, čo zistili je neprijateľné pre sociálne služby. Ľúto nám je, že sa stále nájdu ľudia, ktorí zneužívajú a týrajú seniorov, takéto konanie je odsúdenia hodné.

Prejdime k legálnym zariadeniam,  ktoré sa  o klientov, seniorov starajú čo najlepšie, rok 2020 bol mimoriadne náročný, najmä pre starých ľudí, keďže koronavírus ich ohrozuje viac ako ostatných. Ako vnímajú seniori tohtoročné Vianoce, ktoré sú teda ako takmer celý rok 2020, odlišné od ostatných, poznačené izoláciou?

Som presvedčená, že väčšina zariadení sociálnych služieb sú poctiví poskytovatelia, ktorí aj v súčasnej situácii urobia všetko, čo je v ich silách, aby mali seniori v zariadení pekné Vianoce. Je na štatutároch a riaditeľoch, či v zhoršujúcej sa pandemickej situácii povolia návštevy príbuzných počas sviatkov, alebo nie. Naša Asociácia poskytovateľov sociálnych služieb to neodporúča. Ak ale zariadenie má vhodnú miestnosť, ktorá je nepriechodná a má osobitý vstup a majú dnes dostatok zamestnancov, ktorí by mali kontrolu nad tým, že návštevy po 5-tich minútach nedajú rúško dole (ako sa to stávalo v lete, keď sa opatrenia uvoľnili), tak môžu návštevy umožniť pri dodržaní usmernenia MPSVR SR: jedna návšteva v miestnosti nie viac ako na hodinu, následne pauza a dezinfekcia miestnosti, rúška, dezinfekcia a meranie teploty.

Nielen  seniori ale  aj personál  je vystavený väčšej záťaži,  prejavuje sa to nejako na chode zariadení?

Áno, náš personál neprestal nosiť rúška non-stop, od marca tohto roku doteraz počas celých 12- hodinových služieb, zvýšila sa dezinfekcia, zvýšil sa počet aj iných ochranných pomôcok (rukavíc) a pritom všetko zdražilo minimálne o 300%. Opatrovateľsko ošetrovateľské tímy majú teda oveľa viac práce a menej pohodlia počas práce. Záťaž je aj na ostatných členov personálu:

Tým, že seniorskí klienti nemôžu mať návštevy, tak sú vyťažení viac aj sociálni pracovníci – lebo pred covidom patrilo popoludnie vždy príbuzným a dnes ten čas musia vyplniť aktivitami sociálni pracovníci. Nuž a riaditelia a vedúci pracovníci majú čo robiť, aby motivovali zamestnancov v zariadeniach, kde nákaza prepukla, aby zohnali dosť financií na predražené pomôcky a zachránili zariadenia pred finančným krachom. Len prvá vlna pandémie v priemere urobila v zariadení o 50-tich klientov a 35-tich zamestnancoch v priemere stratu za vyše 14 000 eur. Spolu s druhou vlnou, ktorá je silnejšia a dnes čelí nákaze 233 zariadení sociálnych služieb to je minimálne 30 000 eur straty pre takéto priemerené zariadenie, ktoré budú chýbať pri decembrovej mzde a mnohé zariadenia budú musieť od januára zvýšiť radikálne ceny služieb, lebo niekto to zaplatiť musí. Keďže štát nám odškodnenie nedal, bude to musieť zaplatiť klient a jeho príbuzní.

Vianoce v domove seniorov. (Foto: facebook A.G.)

Z pohľadu predsedníčky  Asociácie  poskytovateľov sociálnych služieb ako vnímate spoluprácu so štátom  a  poskytovateľmi sociálnych služieb v tomto kritickom roku? Vyšiel štát dostatočne v ústrety čo sa týka koronakrízy?

V ústrety nám vychádza jedine Ministerstvo práce, sociálnych vecí a rodiny. Naozaj sa veľmi snažia a my si to veľmi ceníme. Tam kde siahajú ich kompetencie veľmi, veľmi pomáhajú. Umožnili nevracanie dotácie za neobsadené miesta, ak neobsadenosť neprekročí 15% kapacity, dali nám dotáciu na vitamíny a pridali financie aj k odmene štátu pre zamestnancov. Ale nik nám nevie uhradiť chýbajúcu platbu klienta za neobsadené miesto a zvýšené náklady na ochranné pomôcky a dezinfekcie. Nedostali sme peniaze na tzv. „hygienický štandard“ tak ako nemocnice, ale staráme sa a to aj po zdravotnej stránke o našich klientov porovnateľne ako nemocnice, takže nechápeme prečo nás vláda a pani Remišová opomenuli v tomto odškodnení. Minister financií odmietol vôbec o odškodnení poskytovateľov hovoriť, tak ak niektoré zariadenia začiatkom roka zaniknú, lebo nebudú mať z čoho hradiť mzdy a vyrovnávať deficity, tak nech sa nečudujú. Ale počuli sme, že už pripravujú nové financie na nové zariadenia, tak možno tých, čo tu roky poskytovanie sociálnych služieb držali nad vodou v pote krvi nechajú zakapať, aby ich nahradili nové – „ich“. Lebo inak si postoj MF SR neviem vysvetliť.

Čo sa týka spolupráce medzi poskytovateľmi, veľmi nás pandémia zomkla. Počet členov našej asociácie narástol o viac ako 100% a naozaj si veľmi pomáhame a vymieňame si skúsenosti. Veľmi nám pomáhajú aj firmy a spoločnosti z našej oblasti. Vďaka nim sme ako asociácia rozdali množstvo ochranných pomôcok našim členom, tablety na komunikáciu klientov s príbuznými, vitamíny a čistiace a pracie prostriedky. Bez nich by sme nezvládli ani prvú ani druhú vlnu pandémie.  

Ako bude podľa vás vyzerať rok 2021 a čo by ste si želali?

Bude to rok pravdy: či tie zariadenia, čo prežili vlády Smeru prežijú covidové deficity a či to nová vláda so systémovými zmenami v sociálnych službách, s posilnením a dofinancovaním sociálnych služieb myslí vážne.

Čo sa týka priamo sociálnych služieb, želala by som si, aby sme dokázali preočkovať väčšinu obyvateľstva, vrátane väčšiny klientov a zamestnancov sociálnych služieb a aby rok 2021 bol už bez covidu.

Aj bez neho budeme mať čo robiť, aby sme sa spamätali a udržali aspoň dve tretiny zariadení sociálnych služieb pri živote. No a vo všeobecnosti si želám, aby sme zostali všetci zdraví a začali byť k sebe viac ľudskí. Aby spoločnosť prestala byť rozdelená a skoncovala s nenávisťou.

- Reklama -