Bosna: V tábore pre migrantov vypukol požiar

0
Hustý dym stúpa počas požiaru v utečeneckom tábore Lipa pri meste Bihač na západe Bosny v stredu 23. decembra 2020. Príčina požiaru nebola známa. Utečenci utekali v panike, úrady nehlásili žiadne zranenia. (Foto: TASR/AP)

V dočasnom tábore pre migrantov na severozápade Bosny a Hercegoviny vypukol v stredu požiar. Jeho príčina nebola bezprostredne známa, píše agentúra AP.

Zo stanového tábora Lipa ležiaceho neďaleko chorvátskych hraníc, v ktorom sa momentálne nachádza 1200 migrantov a ľudskoprávne organizácie ho kritizujú za nevhodné životné podmienky, bolo vidieť stúpať hustý čierny dym. Svedkovia videli, ako jeho obyvatelia stadiaľ v panike utekajú, zranenia však bezprostredne neboli hlásené.

V Bosne v uplynulých rokoch uviazli tisíce migrantov. Väčšina z nich sa koncentruje na severozápade v oblasti pri hraniciach s Chorvátskom a dúfa, že sa dostane do Európskej únie.

EÚ varovala Bosnu, že tisíce migrantov čaká chladná zime bez prístrešia a vyzvala tamojších rozhádaných politikov, aby odložili svoje spory a začali konať. Tisíce ľudí totiž spia vonku v provizórnych stanových táboroch alebo opustených domoch bez vybavenia.

Únia sa obáva, že ohlásené zatvorenie tábora Lipa túto situáciu ešte zhorší. Tábor bol zriadený iba ako dočasné opatrenie počas leta z dôvodu pandémie nového koronavírusu.

- Reklama -