Ministerstvo hospodárstva zrušilo obstarávanie na antigénové testy

0
Minister hospodárstva SR Richard Sulík. Foto: TASR

Ministerstvo hospodárstva (MH) SR zrušilo verejné obstarávanie na antigénové testy na ochorenie COVID-19. Žiadna z predložených ponúk nesplnila minimálne požiadavky na špecifikáciu testov, dodacie či zmluvné podmienky. Informoval o tom minister hospodárstva Richard Sulík (SaS) na sociálnej sieti. MH preto pristúpi k priamemu rokovaniu.

“Žiadny z prihlásených testov zadanie nespĺňa. Uvedomujem si, že Slovensko testy potrebuje, preto na ministerstve pristúpime k priamemu rokovaciemu konaniu, aby sme testy mali k sľúbenému termínu – 7. januáru,” uviedol Sulík. Podľa informácií Transparency International, ktorá mala vo výberovej komisii poradný hlas, sa pôvodne prihlásilo 60 firiem, na osobné rokovanie sa ich dostavilo 41.

“Už pri prečítaní chabého zadania na nákup Covid testov pred 10 dňami sme napísali, že je málo pravdepodobné, aby ich niekto aj splnil. Oproti októbrovému tendru sa totiž na pokyn ministerstva zdravotníctva zvýšili hodnoty, ktoré testy museli splniť z pohľadu účinnosti, na nereálne hodnoty,” vyhlásilo Transparency International.

Sulíkov rezort dostal úlohu obstarať v štyroch termínoch 16 miliónov antigénových testov podľa zadania Ministerstva zdravotníctva (MZ) SR ešte 19. novembra. Namietal však nesúlad požiadaviek premiéra Igora Matoviča (OĽANO) so špecifikáciou ministerstva zdravotníctva. Správne zadanie dostal rezort podľa ministra až 7. decembra.

- Reklama -