Krajčí: Zmutovaný koronavírus je už pravdepodobne aj na Slovensku

0
Na snímke minister zdravotníctva SR Marek Krajčí (OĽaNO) (Foto: TASR)

Nová mutácia koronavírusu, ktorá sa potvrdila vo Veľkej Británii, je už pravdepodobne aj na Slovensku, uviedol na sociálnej sieti minister zdravotníctva Marek Krajčí (OĽANO). Odborníci ministerstva a Úradu verejného zdravotníctva SR momentálne podľa Krajčího hľadajú najrýchlejšie riešenie na skríning pozitívne testovaných na Slovensku aj na nový variant vírusu. Zároveň sa realizuje zvýšený monitoring všetkých cestujúcich z Veľkej Británie, zameraný na dodržiavanie karantény a následného testovania na území SR.

“Má o 70% vyššiu schopnosť šírenia, vyššie reprodukčné číslo Rt o približne 0,4 ako pôvodný vírus, u pacientov je potenciálne vyššia virálna nálož, teda aj nižšie Ct o 2 až 4. A čo je dôležité, jeho šírenie je častejšie u ľudí do 60 rokov a intenzívne medzi deťmi,” píše o mutácii vírusu Krajčí.

Podľa Krajčího “aj vzhľadom na nemalú časť našich obyvateľov, ktorí pendlujú medzi Anglickom a Slovenskom je pravdepodobné, že nová mutácia koronavírusu už na Slovensku je prítomná.”

Vzhľadom na vysoké reprodukčné číslo nového variantu koronavírusu je podľa ministra jasné, že boj s ním bude o 40% ťažší, ako s pôvodným typom vírusu. Záchranou pred totálnym premorením populácie, ktorú bude doprevádzať kolaps nášho zdravotného systému je teda najmä očkovanie.

“Spike proteín, ktorý navodzuje imunitnú odpoveď vakcíny firmy BioNTech-Pfizer a Moderna, ktoré prídu na náš trh ako prvé, je podľa dostupných zistení dostatočný, aby nás náš imunitný systém po zaočkovaní ochránil pred ochorením COVID-19. Tie isté zistenia dokázali aj britskí vedci u vakcíny od konzorcia Astra Zeneca a Oxfordská univerzita. Mimochodom priebeh ochorenia je aj u nového variantu vírusu oproti pôvodnému typu bez podstatných zmien.Preto je dôležité, aby občania Slovenska počas nasledovných dní striktne dodržiavali zákaz vychádzania a navrhnuté protiepidemické opatrenia. Základom je nedostať sa do úzkeho kontaktu s ľuďmi mimo svojej domácnosti. Vybrať si môžete ešte jednu, s ktorou môžete vytvoriť spoločnú bublinu. Od zodpovednosti ľudí bude záležať účinnosť súčasného lockdownu, ktorý je, čo sa týka reštrikčnosti, jedným z najmäkkších v Európe. Vláda vložila veľkú dôveru do ľudí,” píše Krajčí.

Odborníci ministerstva a ÚVZ SR podľa neho momentálne hľadajú najrýchlešie riešenie na skríning pozitívne testovaných na Slovensku aj na nový variant vírusu. V spolupráci so slovenskými vedcami plánujú v čo najkratšom čase získať primer pre S gén PCR, pomocou ktorého budú vedieť skríning realizovať. Regionálne úrady verejného zdravotníctva zároveň realizujú podľa Krajčího zvýšený monitoring všetkých cestujúcich z Veľkej Británie zameraný na dodržiavanie karantény a následného testovania na území Slovenskej republiky.

- Reklama -