Zomrel bývalý novinár Milan Blaha, otec poslanca Blahu

0
Milan Blaha (Foto: facebook)

V utorok vo veku 75 rokov zomrel novinár, spisovateľ a člen Rady pre vysielanie a retransmisiu (RVR) Milan Blaha. Na sociálnej sieti o tom informoval jeho syn, poslanec Národnej rady SR Ľuboš Blaha (Smer-SD).

“Bol môj najlepší priateľ. Každý deň sme sa spolu rozprávali. Každý deň. Bol pre mňa tým najväčším vzorom a neexistujú slová, ktorými by som vyjadril, čo pre mňa všetko znamenal. Nikdy som nestretol človeka, ktorý by mal v sebe viac človečiny ako on. Priviedol ma k filozofii, k politike, k ľavici… aj s mojou maminkou stáli vždy pri mne. Bol to on, kto ma naučil písať… Bol to on, s kým som dlhé hodiny diskutoval o svete, o futbale, o politike, o histórii, o jeho detstve a mladosti… Bol to on, kto ako prvý čítal moje knihy a dával mi tie najcennejšie rady… Bol pre mňa tou najväčšou oporou. Po celý život. Nemohol som sa s ním rozlúčiť, tak aspoň takto… ,” napísal Ľuboš Blaha.

Milan Blaha bol redaktorom Nového slova, týždenníka Ústredného výboru Komunistickej strany Slovenska. Po Novembri ’89 spolupracoval s denníkom Slovenská republika, pôsobil v ňom aj ako šéfredaktor. Za vlády Vladimíra Mečiara bol tiež hovorcom Najvyššieho kontrolného úradu. Istý čas pracoval aj v Tlačovej agentúre Slovenskej republiky. Písal do ľavicovo orientovaného časopisu Slovo. Bol moderátorom Rádia Regina, takisto ako moderátor diskusných relácií pôsobil v televíziách VTV a TV Luna. Moderoval tiež politické diskusie na Nautik TV. V rokoch 2008-2010 bol Milan Blaha jedným z moderátorov večernej diskusnej relácie Na tému, ktorú vysielala RTVS od začiatku jesennej sezóny 2008. Po prestávke sa Blaha s reláciou Večer na tému vrátil na televíznu obrazovku opäť v roku 2010. Ako člen petičného výboru sa angažoval v petícii občanov proti transformácii štátnych nemocníc na akciové spoločnosti. V roku 2018 sa stal novým členom Rady pre vysielanie a retransmisiu. 

- Reklama -