Zostaňte doma, necestujte – žiadajú všeobecní lekári

0
Monika Palušková, prezidentka Spoločnosti všeobecných lekárov Slovenska

Všeobecní lekári vyzývajú ľudí, aby aj počas blížiacich sa Vianoc zostali doma. Upozorňujú na zlú situáciu v nemocniciach, ktoré stoja pred kolapsom, a poukazujú zároveň na neustále sa zvyšujúci počet infikovaných a potvrdených prípadov úmrtí na ochorenie COVID-19. Presúvanie obyvateľov naprieč Slovenskom podľa nich iba zvyšuje riziko nekontrolovateľného šírenia infekcie. TASR o tom informovala Monika Palušková, prezidentka Spoločnosti všeobecných lekárov Slovenska.  

“Nepotrebujeme potlesk na balkónoch, nečakáme ovácie za svoju prácu. Oveľa viac oceníme pomoc všetkých občanov. Spoločne musíme povoliť tlak na ambulancie aj nemocnice. Stane sa to iba vtedy, ak sa zníži počet infikovaných a chorých. A to bude, len ak zostanete doma,” odkazujú všeobecní lekári.

Blížiace sa vianočné sviatky budú podľa nich iné, ako sme ich doteraz poznali. Lekári ľudí žiadajú, aby nedopustili ich zopakovanie sa v budúcnosti, apelujú na “múdre rozhodnutia a činy”. “Spoločne zabráňme tomu, aby sme aj najbližšie mesiace strávili v neistote a aby sme sa ako zdravotníci museli venovať takmer výlučne pacientom s COVID-19. Stratíme tak vzácny čas a sily a nebudeme sa môcť starať o pacientov s inými ochoreniami, ktorí nás rovnako potrebujú,” podotýkajú.

- Reklama -