Zapichnutá kosť v krku? Zajedzte chlebom. Zdravotnícki záchranári najčastejšie riešia zažívacie problémy

0
Foto: TASR

Zdravotnícki záchranári na Štedrý deň nevyrážajú k pacientom, aby im vytiahli zapichnutú rybiu kosť. Ide o mýtus. Operátori tiesňovej linky 155 sa takýmito prípadmi zaoberajú len výnimočne a vo väčšine ich riešia telefonickou konzultáciou. Pre TASR to povedala hovorkyňa Operačného strediska záchrannej zdravotnej služby (OS ZZS) SR Alena Krčová.

Ako priblížila, záchranárov vysielajú na Štedrý deň najčastejšie k pacientom, ktorí majú problémy so zažívaním, tlakom, sťaženým dýchaním alebo majú bolesti na hrudi. Za zažívacími ťažkosťami sú podľa hovorkyne najmä diétne chyby a prejedanie sa. Zdôraznila, že najlepšia je prevencia a jesť a piť by mali ľudia s mierou.  K typickým príčinám zásahov na Štedrý deň patria aj úrazy, ako napríklad rôzne pády, ale aj dopravné nehody či fyzické potýčky, za ktoré môže aj nadmerná konzumácia alkoholu.

Veľkú skupinu volaní na tiesňovú linku tvoria aj telefonáty chronických pacientov, ktorým sa počas sviatkov zhorší zdravotný stav. Ide najmä o kardiologických pacientov, astmatikov aj psychicky chorých ľudí. Hovorkyňa doplnila, že špecifikom vianočných volaní sú taktiež telefonáty od osamelo žijúcich seniorov, ktorí sa nemajú s kým porozprávať a telefonujú na tiesňovú linku často s vymyslenými alebo zveličenými zdravotnými ťažkosťami.

“Operátori tiesňovej linky 155 im rozumejú a napriek enormnej vyťaženosti im trpezlivo a empaticky venujú aspoň niekoľko minút rozhovoru. Faktom zostáva, že volania na tiesňovú linku 155 sú práve v období najkrajších sviatkov roka poznačené väčšou mierou stresu a emócií ako v iné dni kalendárneho roka, a v čase pandémie to bude ešte výraznejšie,” dodala.

ri uviaznutej kostičke v krku pomôže zjesť kúsok suchého chleba, ktorý ju obalí. V žalúdku ju potom rozpustia žalúdočné kyseliny. Pre TASR to povedala hovorkyňa Operačného strediska záchrannej zdravotnej služby (OS ZZS) SR Alena Krčová.

“Ak však kosť uviazne tak, že spôsobuje bolesť, prípadne aj pri dýchaní, dôležité je nepodľahnúť panike a dýchať nosom. V takom prípade je potrebné vyhľadať odbornú pomoc alebo volať na tiesňovú linku 155, kde operátor poradí, ako postupovať,” priblížila.

Taktiež poradila, čo robiť pri zažívacích problémoch. “K typickým príznakom patrí pocit plného brucha, nevoľnosť, až bolesti v oblasti brucha. Vyskytnúť sa môže aj napínanie na zvracanie, prípadne zvracanie. Pri ľahšej forme postačí diéta – ideálny je nesladený čierny čaj, staršie pečivo alebo sucháre,” povedala Krčová s tým, že pri úpornom, dlhotrvajúcom zvracaní je potrebné vyhľadať lekársku pomoc alebo volať na linku 155.

Pri ľahšej forme v rámci otravy alkoholom je ideálne vyspať sa, piť veľa tekutín a pomôže aj pohyb na čerstvom vzduchu. Pri ťažšej forme, až otrave alkoholom, je potrebné uložiť osobu do bočnej stabilizovanej polohy, aby sa neudusila zvratkami, a pravidelne ju kontrolovať. V prípade, že sa nepreberá a má sťažené dýchanie, je potrebné zavolať na linku tiesňového volania 155 a riadiť sa pokynmi operátora. “Ak nedýcha, okamžite začneme s oživovaním, ak postup neovládame, operátor nám poradí,” uzavrela.

- Reklama -