Stredné Slovensko je pre námrazu bez elektriny. Na oprave sa pracuje už od svitaní

0

Námraza na strednom Slovensku spôsobila zvýšenú poruchovosť elektrických vedení, bez elektrického prúdu je od nedele (20. 12.) približne tisíc odberných miest. Najviac zasiahnutou oblasťou je okres Detva. Informoval o tom hovorca spoločnosti Stredoslovenská distribučná (SSD) Miroslav Gejdoš.

V okrese Detva je od nedele mimo prevádzky 11 distribučných trafostaníc, konkrétne ide o obce Látky a Detvianska Huta. Bez elektriny sú aj osady medzi Banskou Štiavnicou a Banskou Belou. V mestskej časti Handlovej Nová Lehota je bez elektriny približne 180 domácností, bez napájania je i trafostanica v obci Babiná vo Zvolenskom okrese.

Príčinou problémov je podľa Gejdoša víkendová námraza, pod ťarchou ktorej padali stĺpy vysokého a nízkeho napätia. Niektoré poruchy spôsobili aj popadané stromy, ktoré potrhali vodiče na vedení. „Všetky spomínané poruchy vznikli ešte v nedeľu, ale vzhľadom na ich rozsah a sprievodné podmienky, najmä neprístupný terén a tmu, ich nebolo možné odstrániť okamžite,“ uviedol Gejdoš s tým, že pracovníci SSD boli v teréne už v pondelok ráno na svitaní.

 „Podľa predpokladov by mali dodávku elektriny obnoviť pre všetkých zasiahnutých odberateľov ešte v priebehu pondelka,“ potvrdil Gejdoš.

- Reklama -