Karanténa je oddnes povinná pre všetkých prichádzajúcich z Británie

0
Na snímke minister zdravotníctva SR Marek Krajčí (OĽaNO) (Foto: TASR)

Na Slovensku od pondelkovej polnoci platí povinná karanténa pre všetkých občanov, ktorí prichádzajú na Slovensko z Veľkej Británie. Informovalo o tom Ministerstvo zdravotníctva (MZ) SR na sociálnej sieti. Šéf rezortu Marek Krajčí (OĽANO) informoval, že slovenské laboratóriá vedia RT-PCR testami zachytiť aj novú mutáciu koronavírusu. Karanténu bude možné ukončiť až po absolvovaní tohto testu s negatívnym výsledkom.

K zavedeniu povinnej karantény Slovensko pristúpilo podľa slov rezortu vzhľadom na prítomnosť novej infekčnejšej mutácie koronavírusu vo Veľkej Británii a Juhoafrickej republike, ktorá nie je detekovateľná niektorými európskymi PCR testami. Ukončiť ju bude možné až po absolvovaní RT-PCR testu s negatívnym výsledkom. Ten sa má urobiť najskôr na piaty deň od pricestovania na Slovensko.

“Všetky laboratóriá na Slovensku, ktoré realizujú RT-PCR testy na ochorenie COVID-19, vedia zachytiť aj novú mutáciu koronavírusu,” uviedol na sociálnej sieti Krajčí.

Rezort doplnil, že každý občan prichádzajúci z Británie sa musí najneskôr bezprostredne pri vstupe na Slovensko registrovať na webe www.korona.gov.sk/ehranica. Na požiadanie polície sa bude musieť preukázať potvrdením o splnení tejto povinnosti.

- Reklama -