USA: Kongres sa dohodol na novom záchrannom balíku

0
Pohľad na budovu Kapitolu vo Washingtone. (Foto: TASR/AP)

Po niekoľkých mesiacoch vyjednávania dosiahli v nedeľu republikáni a demokrati v Kongrese USA dohodu o záchrannom balíku pre milióny Američanov postihnutých pandémiou infekčného ochorenia COVID-19. Informovala o tom agentúra AFP.

Dohodu o balíku v hodnote takmer 900 miliárd dolárov (asi 740 miliárd eur) potvrdili tak vodca republikánskej väčšiny v Senáte Mitch McConnell, ako aj demokratická predsedníčka Snemovne reprezentantov Nancy Pelosiová a líder demokratickej menšiny v Senáte Chuck Schumer.

Kongres USA schválil už v marci prvý balík pomoci v hodnote 2,2 bilióna dolárov. Zahŕňa pomoc pre koncerny v núdzi a pre malé a stredné podniky, ako aj priame platby vo výške 1200 dolárov pre občanov a zvýšenie dávok v nezamestnanosti. Tieto finančné prostriedky boli v apríli zvýšené ďalším záchranným balíkom.

Schválenie ďalšej pomoci však blokovali spory medzi administratívou prezidenta Donalda Trumpa, republikánmi v Senáte a opozičnými demokratmi, ktorí majú väčšinu v Snemovni reprezentantov.

Koronakríza uvrhla americké hospodárstvo na jar do obrovskej krízy a milióny ľudí prišli o prácu. Sľubné oživenie však zastavila druhá vlna pandémie.

- Reklama -