Nemecko preruší od polnoci letecké spojenie s Britániou

0
nemecký minister zdravotníctva Jens Spahn (Foto: TASR/AP)

Nemecko preruší od polnoci letecké spojenie s Britániou, informoval v nedeľu nemecký minister zdravotníctva Jens Spahn. Prerušenie leteckého či vlakového spojenia s Britániou ohlásili predtým viaceré európske štáty po tom, čo sa v Spojenom kráľovstve objavil nový, infekčnejší kmeň koronavírusu.

Agentúra AFP s odvolaním sa na zdroj z nemeckej vlády uviedla, že opatrenia zrejme zavedú všetky členské krajiny Európskej únie. Diskutujú aj o cestnom, železničnom a námornom spojení s Britániou.

“Všetky lety budú zastavené od polnoci,” uviedol minister Spahn s tým, že výnimkou sú nákladné lety. Spahn ďalej uviedol, že od pondelka “budeme obmedzovať všetkých prichádzajúcich” po mori, železnici a ceste. Mal na mysli občanov Británie, ale aj Juhoafrickej republiky, kde bol takisto zistený nový kmeň vírusu.

Britský premiér Boris Johnson v rámci úsilia dostať pod kontrolu šírenie zrejme ešte nákazlivejšieho variantu koronavírusu v sobotu vyhlásil, že obyvatelia Londýna a juhovýchodnej časti Anglicka musia od nedele minimálne do 30. decembra “zostať doma”. Johnsonova vláda už v pondelok oznámila, že nový rýchly nárast počtu nakazených môže súvisieť aj s novým variantom koronavírusu.

Podľa Johnsona je nový kmeň koronavírusu prenosnejší o približne 70 percent. Podľa odborníkov však nič nenasvedčuje tomu, že by nový variant vírusu spôsoboval väčšie zdravotné ťažkosti než predchádzajúce, alebo že by bol rezistentný na novovyvinuté vakcíny.

- Reklama -