Nepál: Vládny kabinet požaduje rozpustenie parlamentu

0
Na archívnej snímke nepálska prezidentka Vidjádéví Bhandáríová (Foto: TASR/AP)

Nepálsky vládny kabinet na nedeľňajšom mimoriadnom zasadnutí odporučil rozpustiť parlament po tom, ako strana premiéra Khadgu Prasáda Šarmú Olího vyhlásila, že prišla o väčšinovú podporu.

“Premiér stratil majoritu v parlamentnej strane, ústrednom výbore a sekretariáte strany. Namiesto toho, aby sa usiloval o kompromis v rámci strany, rozhodol sa rozpustiť parlament,” uviedol člen ústredného výboru vládnucej Komunistickej strany Nepálu (NCP) Višnu Ridžák.

Olí, ktorý je kritizovaný za nedostatočné zvládanie pandémie COVID-19 a úpadok ekonomiky, sa dostal pod nátlak, aby odstúpil z premiérskej funkcie alebo vedenia NCP, informuje tlačová agentúra Reuters.

Ďalšie všeobecné voľby v tejto himalájskej krajine sa budú konať v roku 2022. Bezprostredne nebolo jasné, či dôjde k predčasným voľbám, ak prezidentka Vidjádéví Bhandáríová odsúhlasí návrh vládneho kabinetu.

Olí po volebnom víťazstve v roku 2017 prisľúbil, že bude bojovať proti korupcii a chudobe, ale v týchto oblastiach nezaznamenal výrazný pokrok. Situáciu ešte zhoršila kríza spojená s koronavírusovou pandémiou.

V tejto 30-miliónovej krajine zaznamenali dosiaľ vyše 253.000 prípadov nákazy a 1777 súvisiacich úmrtí.

Nepál, ležiaci medzi Čínou a Indiou, je taktiež ovplyvňovaný prioritami týchto dvoch gigantov, ktorí sa usilujú o posilnenie svojho vplyvu v tejto strategicky situovanej krajine.

- Reklama -