Seniori v domovoch sociálnej starostlivosti a centrá pre rodiny dostanú na sviatky nekonečné hovory s blízkymi

0
minister práce, sociálnych vecí a rodiny Milan Krajniak (Sme rodina) (Foto: TASR)

Klienti zariadení sociálnych služieb (ZSS) a centier pre deti rodiny (CDR) budú môcť počas sviatkov zostať v kontakte so svojimi blízkymi aj vďaka paušálom a dátam od mobilného operátora. Ministerstvo práce, sociálnych vecí a rodiny (MPSVR) SR informovalo, že sa dohodlo s operátorom na tom, že štátne ZSS a CDR budú mať pevnú linku zadarmo do konca koronakrízy. Neštátne CDR a všetky ZSS dostali kartu s nekonečným paušálom a dátami do konca januára.

Rezort zdôraznil význam duševného zdravia seniorov a klientov centier. Hovorkyňa ministerstva Michaela Slivková Kirňaková doplnila, že tak reagujú na pretrvávajúcu epidemiologickú situáciu, ktorá neumožňuje všetkým klientom dostať sa na Vianoce k najbližším.

“Byť so svojimi najbližšími je tým najkrajším vianočným darčekom, preto ho chceme všetkým dopriať aspoň virtuálne v neobmedzenej miere. Ďakujem všetkým zamestnancom a dobrovoľníkom, ktorí sa počas sviatkov venujú našim najzraniteľnejším a pomáhajú chrániť ich životy,” uviedol šéf rezortu Milan Krajniak (Sme rodina).

Štátna tajomníčka MPSVR Soňa Gaborčáková poukázala na význam duševného zdravia seniorov. “Z mojej profesionálnej skúsenosti so zdravotne znevýhodnenými som často zažívala, že aj sprostredkovaný kontakt spôsobil u klientov veľký zázrak. Aj preto sme počas sviatkov umožnili tráviť chvíle niektorým klientom u svojich blízkych, a tým menej šťastným umožníme kontakt aspoň sprostredkovane,” dodala.

Rezort dodal, že od začiatku pandémie ministerstvo práce realizovalo viaceré aktivity na ochranu klientov a zamestnancov zariadení sociálnych služieb. Podľa slov hovorkyne zaviedli bezpečnostné opatrenia v zariadeniach, preplácajú vitamín D3 a opakovane zabezpečujú testovanie na ochorenie COVID-19. Priblížila, že do ZSS rozdistribuovali prostredníctvom vyšších územných celkov doteraz 620.000 antigénových testov, ako aj ochranné pomôcky a ďalšie.

- Reklama -