Zábojník: Tí, čo dokážu objednať vraždu, sú už všetci vo väzbe… Bolo by naivné myslieť si to

0
Juraj Zábojník, bezpečnostný analytik (Autor: TASR)

Väznice sa nám zapĺňajú bývalými funkcionármi… Podľa bezpečnostného analytika Juraja Zábojníka ešte nie je koniec. “Už Giovanni Falcone, legenda Sicílie veril, že jedinou hlavnou zbraňou proti mafii je len profesionálne koordinovaná činnosť orgánov činných v trestnom konaní,” vyhlásil Zábojník pre ParlamentneListy.sk.

Aktuálne sa rieši covid-19, samozrejme, ale  máme tu stále  konflikt medzi premiérom Matovičom a vicepremiérom Sulíkom. Nazval ho idiotom a vyzval odstúpiť. Váš pohľad?

Pravdupovediac, je to niečo tak úbohé, tak plytké a otravné pre našich občanov, že si to skutočne nezaslúžia. Je to ako konflikt medzi  Dionýzom  a Apolónom. Už americký psychiater Morgan Scott Peck kedysi povedal, že keď sa do konfliktu s okolím dostane neurotik, automaticky predpokladá, že je to jeho vina. Človek s poruchou osobnosti naopak automaticky predpokladá, že všetkým je vinné okolie. Myslím, že vyzvaním „ idiota“ Sulíka pán Matovič spôsobil vážnu krízu, ktorá bude mať určitú dohru a trhliny v tejto statike vlády sú už dosť veľké. Slovensko potrebuje osobnosť v osobe premiéra, ktorý bude ľuďom pomáhať a nie ktorý potrebuje pomoc. Už bolo toho dosť a pravdupovediac, čítal som si na jeho facebookovej stránke komentáre ľudí k pár jeho  príspevkom a porovnal jeho „obdiv“ so stránkami niektorých premiérov v krajinách EU a toľko titulov (nadávok) nemá ani jeden z nich. To celé je už na zamyslenie. Byť premiérom sa človek ani nenaučí, ani nenaštuduje hoci mu to aj niekto napíše ako diplomovú prácu, ale na to musí mať predpoklady. Je mi to ľúto, že to musím takto skonštatovať, ale vidím a cítim, že hovorím jazykom mnohých občanov, lebo mi toto dennodenne píšu a sú sklamaní.  Konflikty jednotlivca-politika s okolím sú zdrojom deštruktívnej energie a táto je spôsobilá zničiť ako človeka, tak aj spoločnosť a celú krajinu.

Počas týždňa obvinila NAKA exministra Petra Žigu. Čo si myslíte o obvinení?

Pamätám si na nedávne vyjadrenie pána Žigu v jednej relácii čo sa týka výšky cien za energie, ktoré tento zbedačený národ platil celé roky a to, že systém bol zle nastavený. Čiže za 12 rokov vládnutia sa zle nastavil systém. Sám o sebe. Niečo príšerné, takto jednoducho spláchnuť zodpovednosť. Toto vyjadrenie je samé o sebe zrelé na zamyslenie sa aj pre orgány činné v trestnom konaní, že prečo to tak bolo. Ale myslím že dával aj minister Sulík nejaké trestné oznámenia, tak počkajme si. 

Toto obvinenie súvisí  s výpoveďou bývalého policajného funcionára Bernarda Slobodníka.  Peter Žiga ho popiera…

Berme do úvahy, že výpoveď sama osebe nemôže byť presvedčivým dôkazom. Preto je na vyšetrovateľovi s prokurátorom, aby zadovážili taký presvedčivý dôkazový materiál, ktorý bude v súlade s obvinením. Ale tu netreba hľadať zase nejaké ťažké objavovanie neznámeho kontinentu. Krok za krokom, v akej veci bola táto skutková podstata trestnej činnosti naplnená. Kto v nej hral hlavnú úlohu, prečo, čo mal vybaviť, ako to vybavoval, s kým, za akým účelom, v akej výške finančných prostriedkov mala byť táto žehlička realizovaná a podobne. Všetky  výpovede musia byť verifikované. Táto mozaika keď sa vyskladá a vytvorí sa jasný obraz ako to v skutočnosti bolo a potvrdia sa skutočnosti, posúva sa to do ďalšieho levelu trestného konania a to už nemusím zdôrazňovať, čo to pre obvineného znamená.    

Máme nového generálneho prokurátora Maroša Žilinku, dostal v parlamente podporu skutočne veľkú naprieč koalícou aj opozíciou. V minulosti sa mala chystať jeho vražda, čo sa týka bezpečnosti, ako to vidíte?

Na Slovensku došlo k vytvoreniu bezprávia na ktorom majú zásluhu zločinecké skupiny a obyčajní ľudia sa ocitli v nebezpečenstve a prestali veriť, že ich môžu ochrániť orgány presadzovania práva. Ak budú mať jeho slová silu hromu a nie ľahkosť vetra, tak ho budú hodnotiť určite inak, ako jeho predchodcov. Ak pôjde touto cestou, v takom prípade potrebuje stopercentnú a kvalitnú ochranu na vysokej profesionálnej úrovni a to po všetkých líniách a tých je niekoľko, nielen fyzická. Nebudem odkrývať taktiku v čom spočíva, pretože takéto niečo musí zostať tabu. Jeho pozícia je na rozdiel od jeho predchodcov po tom všetkom, čo sa na Slovensku deje v úplne inom kontraste. Bude sa vracať naspäť k nevyriešeným ťažkým veciam a to si vyžaduje ako ochranu doslova jeho sparťanský štít. … Keď vidíme koľko bývalých nedávnych policajných funkcionárov bolo vzatých do väzby a ako fungujú bezpečnostné zložky, tie prepojenia jedného na druhého, až ma z toho mrazí. Máme tu mafie ako z vnútorného okruhu, tak i z vonku zameriavajúce sa na členské štáty Únie na východe Európy  kontrolujúce svoje územie i komunitu ľudí a prenikajúce do politiky a štátnej administratívy. Disponujú neuveriteľným objemom peňazí. Počúval som, keď generálny prokurátor hovoril o svojich predstavách a mám za to, že ak chce mnohé z toho splniť, musí byť v bezpečí. Boli by sme veľmi naivní, keby sme si mysleli, že takí, ktorí dokážu v dnešnej dobe objednať vraždu, sú už všetci vo väzbe… Zhrnuté, podčiarknuté, čaká ho veľa práce a nie je mu čo závidieť. Už Giovanni Falcone, legenda Sicílie veril, že jedinou hlavnou zbraňou proti mafii je len profesionálne koordinovaná činnosť orgánov činných v trestnom konaní. Ak sa Marošovi Žilinkovi podarí nájsť vlákno vedúce k silným vodcom a v tomto boji s organizovaným zločinom mu pomôžu ostatní, môže mať raz pomník slávy.

Veľa otáznikov stále vyvoláva úraz bývalého policajného prezidenta Milana Lučanského vo väzbe… Stále sú pochybnosti, že zranenia sú také závažné, že si ich jednoducho nemohol spôsobiť sám a to by bol veľký škandál?

V tejto rovnici je veľa neznámych. Ministerka spravodlivosti vylučuje cudzie zavinenie či napadnutie. Ale… Profesijne som sa pri ochrane najvyšších osobností sveta ale aj našich ústavných činiteľov naučil, že nikdy nesmiem veriť nikomu, pokiaľ to nemám aj niekoľkokrát overené. Ja by som tam poslal okamžite výjazd fundovaných a spoľahlivých ľudí, ktorí by mi priniesli podrobný obraz o charakteristických zraneniach, znalecký posudok, ktorý by vyvrátil špekulácie a až potom by som sa vyjadril k verejnosti. Čiže ona najskôr v reakcii na výzvu opozičného poslanca Fica vylúčila akékoľvek zavinenie či napadnutie Lučanského a potom dáva okolnosti preveriť. To mi moja logika neberie. Týmto určite nepremenila temnotu nevedomostí v svetlo poznania.

Zabezpečovali ste ochranu ústavných činiteľov, šéfovali ste tejto ochranke, ako sa pozeráte na škandál Borisa Kollára,kvôli ktorému dokonca po 35 rokoch odišla z nemocnice námestníčka riaditeľa Idešicová?

Niekoľko ústavných činiteľov sa vystriedalo v rukách vynikajúcich lekárov a zodpovedných kvalifikovaných sestričiek, ale takéto niečo si nepamätám. Poznám to prostredie 40 rokov, ako som prišiel do Bratislavy a odbornosť jednotlivých ľudí, preto si to dovolím tvrdiť. Amatérskym prístupom a bezohľadnosťou v rozpore s tým, čo kázali pred voľbami občanom dve politické strany pobúrili ľudí na celom Slovensku. Ako správaním pacienta Kollára a jeho blízkych, tak i postojom riaditeľa nemocnice, ktorý sa námestníčky Idešicovej nezastal. Týmto neodborným prístupom a nepremysleným konaním, kde od nich každý občan tohto štátu očakáva rozumné riešenie s objektívnym výsledkom si postupne prehlbujú jamu politického hrobu. Preferencie politických strán sú toho jednoznačným dôkazom. Ale nie nadarmo sa hovorí, že ak chcete poznať charakter človeka, dajte mu moc. Postupne stratiť všetkých voličov to naozaj dokáže iba plagiátor a nie gladiátor.

- Reklama -