Wall Street: Nálada sa zlepšila, obchody idú

0
Americká vlajka pred newyorskou burzou (Autor: TASR)

Wall Street pokračovala vo štvrtok (17. 12.) v raste a prelamovaní rekordov. Podporili ju vyhliadky na nové stimuly a uvoľnená politika centrálnej banky (Fed). Všetky tri hlavné americké indexy ukončili obchodovanie na historických zatváracích maximách.

Kľúčový americký index Dow Jones Industrial Average si vo štvrtok pripísal 0,49 % a uzavrel na 30.303,37 bodu. Širší index S&P 500 vzrástol o 0,58 % na 3722,48 bodu a Nasdaq Composite o 0,84 % na 12.764,75 bodu.

S dňovým oneskorením mali na akcie v USA pozitívny vplyv vyhlásenia centrálnej banky. Fed bude vzhľadom na pandémiu pokračovať vo svojej krízovej politike. Úrokové sadzby zostávajú na nule. Fed tiež uviedol, že bude pokračovať v nákupe dlhopisov v objeme minimálne 120 miliárd USD (98 miliárd eur) mesačne, kým neuvidí výrazný pokrok smerom k svojim cieľom v oblasti zamestnanosti a cenovej stability.

Niektorí burziáni síce čakali viac, ale Fed potvrdil svoju pripravenosť naďalej podporovať ekonomiku, čo nakoniec prispelo k zlepšeniu nálady na trhu. Teraz tiež rastie tlak na politikov, aby sa dohodli na ďalšom balíku pomoci.

- Reklama -