Pandémia podnecuje aj migráciu, zhodli sa Mikulec s Tuhým

0
Pohľad na migrantov, ktorí sa zhromažďujú v rade na jedlo na turecko-gréckej hranici Pazarakule (Autor: TASR)

Spoliehať sa v ďalšej fáze krízy spôsobenej pandémiou ochorenia COVID-19 len na vakcináciu nestačí a opatrenia treba stále prispôsobovať vývoju. Zhodli sa na tom minister vnútra Roman Mikulec (OĽANO) a český veľvyslanec Tomáš Tuhý na štvrtkovom stretnutí. TASR o tom informovala riaditeľka tlačového odboru Ministerstva vnútra (MV) SR Barbara Túrosová.

Minister a veľvyslanec poukázali napríklad na to, že nepoľavuje hybridná dezinformačná vojna, verejnú mienku ovplyvňujú hoaxy a zdravý úsudok je často v defenzíve aj v prípade politikov. S pandémiou však naberá na intenzite aj nelegálna migrácia a kriminalita. “V tejto súvislosti veľvyslanec Tomáš Tuhý hovoril o postoji Turecka, ktorého politika zrejme znásobí prílev migrantov na územie EÚ, a s tým musí počítať každá členská krajina,” priblížila Túrosová.

Minister vnútra doplnil, že systém odovzdávania policajných skúseností medzi oboma krajinami sa zefektívnil, je však potrebné ho prehĺbiť aj v oblasti boja proti nelegálnej migrácii a terorizmu, najmä pokiaľ ide o technické vybavenie.

Výnimočný vzťah SR a Českej republiky sa podľa veľvyslanca prejavil aj na spolupráci v čase krízy. Ako povedal, aj podľa Európskej únie boli Česko a Slovensko krajiny, ktoré sa dokázali najlepšie koordinovať a pomáhať si s ochrannými pomôckami. Vyzdvihol slovenský projekt celoplošného testovania a nasadenie zložiek ministerstva vnútra pri praktickej realizácii opatrení.

- Reklama -