Dánsko: Ak žena hovorí nie, znamená to nie!

0
balance, boy, cooperation
Photo by GDJ on Pixabay

Dánsky parlament prijal vo štvrtok zákon, podľa ktorého sa pohlavný styk bez predchádzajúceho súhlasu považuje za znásilnenie. Nový zákon nadobudne účinnosť 1. januára, informovala agentúra Reuters.

Na základe novej legislatívy sa rozšíri definícia nedobrovoľného pohlavného styku. O znásilnenie išlo doteraz iba vtedy, ak páchateľ použil násilie, respektíve sa ním vyhrážal, alebo ak sa obeť nachádzala v stave, v ktorom sa nemohla brániť.”Odteraz to bude jasné – ak obe strany s pohlavným stykom nesúhlasia, tak ide o znásilnenie,” uviedol vo vyhlásení pre médiá dánsky minister spravodlivosti Nick Häkkerup. Schválenie zákona označil za “medzník v oblasti rodovej rovnosti v Dánsku”.

Z údajov ministerstva spravodlivosti vyplýva, že približne 11.400 žien je každý rok v Dánsku znásilnených, alebo sa ich pokúsia znásilniť.

Dánsko sa tak vo štvrtok stalo dvanástou  európskou krajinou, ktorá klasifikuje pohlavný styk bez súhlasu ako znásilnenie, uviedla ľudskoprávna organizácia Amnesty International.

Po presadení podobného zákona v susednom Švédsku v roku 2018 počet páchateľov odsúdených za znásilnenie stúpol o 75 percent, pripomína agentúra Reuters.

- Reklama -