Krajčí: Apelujeme na zodpovednosť ľudí cez sviatky, situácia je mimoriadne vážna

0
Na snímke bývalý minister zdravotníctva SR Marek Krajčí (Foto: TASR)

Vláda apeluje na zodpovednosť ľudí v súvislosti s pandémiou nového koronavírusu. Situáciu na Slovensku pred vianočnými sviatkami označuje za mimoriadne vážnu. Uviedol to minister zdravotníctva Marek Krajčí (OĽANO). Priznáva, že zákaz vychádzania, ktorý bude na Slovensku platiť od soboty (19. 12.), má množstvo výnimiek. Tvrdý zákaz vychádzania by však podľa neho bolo vzhľadom na Vianoce veľmi náročné zaviesť.

 “Apelujem na ľudí, aby dodržiavali odporučenie vlády, aby sa počas zákazu vychádzania a sviatkov stretli maximálne dve domácnosti a nedochádzalo k ďalšiemu stretávaniu sa ľudí. Sviatky sú totiž veľmi nebezpečné z hľadiska šírenia vírusu v domácnostiach,” uviedol šéf rezortu zdravotníctva. Ako tvrdí, je potrebné, aby si každý rozmyslel, s kým chce stráviť vianočné sviatky, následne dodržiaval odporučenie vládneho kabinetu a nenavštevoval ďalších známych či blízkych.

“Nechceme obmedziť cestovanie. Uvedomujeme si totiž, že mnohí sú vzdialení od svojich blízkych a vianočný čas chcú prežiť s nimi,” poznamenal Krajčí. Ak verejnosť bude dodržiavať opatrenia, dokáže sa podľa jeho slov výrazným spôsobom obmedziť šírenie vírusu.

Aktuálnu epidemiologickú situáciu na Slovensku pred Vianocami označil minister za mimoriadne vážnu. “Za utorok (15. 12.) sa na odberových miestach realizovalo okolo 60.000 testov, z toho zaznamenali až 8000 pozitívnych prípadov COVID-19, čo je na Slovensku nový rekord,” uviedol. Analýzy podľa Krajčího predpovedajú, že z tohto počtu 520 ľudí skončí v nemocniciach a viac ako 100 ľudí zomrie. Minister preto víta, že zákaz vychádzania začne na Slovensku platiť už počas “zlatého víkendu” (19. – 20.12.), keď sa očakáva množstvo ľudí v nákupných centrách.

- Reklama -