Zákaz vychádzania a lockdown sa začína 19. decembra

0
Na snímke zľava podpredseda vlády SR Štefan Holý, minister zdravotníctva SR Marek Krajčí, ministerka kultúry SR Natália Milanová a minister zahraničných vecí a európskych záležitosti SR Ivan Korčok počas tlačovej konferencie po ukončení 60. rokovania vlády SR 16. decembra 2020 v Bratislave. (Foto: TASR)

Od soboty 19. decembra od 5.00 h bude na Slovensku zákaz vychádzania. Platiť budú aj výnimky, napríklad na návštevu najbližšej rodiny. Od tohto dňa sa začne na Slovensku aj tzv. lockdown. Zavrú sa všetky obchody s výnimkou tých, ktoré sú potrebné na zabezpečenie základných potrieb. V stredu to oznámili minister zdravotníctva Marek Krajčí (OĽANO) a vicepremiér pre legislatívu a strategické plánovanie Štefan Holý (Sme rodina).

Minister Krajčí označil epidemiologickú situáciu na Slovensku za mimoriadne vážnu. Vyzval preto, aby sa počas zákazu vychádzania stretli maximálne dve domácnosti a nedochádzalo k ďalším stretnutiam. “Ide o akési vytvorenie bubliny,” povedal Holý. Cestovanie obmedzené nebude, vláda však vyzýva, aby ho ľudia zvážili.

Zo zákazu vychádzania bude platiť viacero výnimiek. Sú nimi okrem iných aj výnimka cesty za rodinou, do práce, ale aj na zabezpečenie nevyhnutných životných potrieb, nákup pohonných hmôt či cesta na poštu a výdajné miesto internetových a iných obchodov.

Podľa vicepremiéra Štefana Holého predaj nepotravinového tovaru v hypermarketoch by mal byť obmedzený. Upravovať to bude vyhláška hlavného hygienika. Služby ako kaderník či masér by nemali byť dostupné.

Omše budú mať takisto výnimku zo zákazu vychádzania. Či budú bohoslužby a koľko ľudí sa ich bude môcť zúčastniť, má taktiež upraviť vyhláška hlavného hygienika. Otvorené môžu zostať aj lyžiarske strediská, ide vraj o individuálny šport.

- Reklama -