Cirkvi pre karanténu nepôsobili v rómskych komunitách. Dotácie minú aj na počítače

0
ilustračná snímka ( FOTO: TASR)

Nevyčerpané financie na podporu pilotných projektov pastoračnej práce v rómskych komunitách v dôsledku pandémie nového koronavírusu sa presunú na iný zámer. Vláda na svojom stredajšom rokovaní súhlasila so zmenou účelu použitia bežného transferu poskytnutého Konferencii biskupov Slovenska (KBS) vo výške 109.120 eur.

Vláda ešte v marci podporila návrh podpory pilotných projektov pastoračnej práce v rómskych komunitách. Projekt bol schválený na 24 mesiacov, na roky 2020 a 2021. “Na vybrané projekty na rok 2020 bolo schválených 219.600 eur a na rok 2021 suma vo výške 192.200 eur pre osem pastoračných zámerov v marginalizovaných rómskych komunitách Luník IX, Bardejov-Poštárka, Jarovnice, Plavecký Štvrtok, Krížová Ves, Hanušovce, Lomnička a Gréckokatolícka rómska misia v Prešovskom kraji,” uvádza v predloženom materiáli rezort financií.

V dôsledku karanténnych opatrení spôsobených pandémiou ochorenia COVID-19 nemôže byť naplnený pôvodne určený účel použitia prostriedkov. Gréckokatolícka rómska misia nemohla usporiadať vzdelávacie aktivity v priebehu roka 2020, taktiež tieto pastoračné diela začali naplno s prácou pastoračných asistentov až po skončení prvej vlny pandémie, čím došlo k úspore financií.

Vláda SR schválila zmenu účelu poskytnutej nevyčerpanej dotácie v celkovej sume 109.120 eur, z toho 78.430 eur na kapitálové výdavky na rekonštrukciu a obnovu pastoračných centier a 30.690 eur na bežné výdavky na obstaranie kancelárskych potrieb, tlačiarní, kopírovacích strojov, počítačového vybavenia, pomôcok na prácu s deťmi v rámci študijných, vzdelávacích a voľnočasových aktivít.

- Reklama -