Nebudeme predávať baterky a metly? Samé zlé predpisy! Rozčuľujú sa obchodníci

0
Pavol Konštiak (Autor: TASR)

Bude to zase o ničom, myslí si o ďalšej fáze lockdownu a o obežníku na uzavretie obchodov od pondelka (21. 12) viceprezident Zväzu obchodu SR Pavel Konštiak. “Všetko sa aj tak zmení na poslednú chvíľu,” hovorí. Najhoršie je ale podľa neho to, že štát bude chcieť zabezpečiť testovanie aj od malých predajní na dedinách.

V pondelok by mala začať ďalšia fáza opatrení, zatvorenie maloobchodov, okrem tých nevyhnutných pre zabezpečenie základných potrieb. O upresnení opatrení sa ale rozhodne až v stredu  (16. 12.). Ako sa na situáciu pozeráte?

To je jedna vec, ale my nevieme v tejto chvíli ani ako to bude s predajom nepotravinárskeho tovaru v potravinách. 

Viete si predstaviť, ako by sa toto opatrenie realizovalo?

Viete si vy predstaviť, ako by sa mal ten tovar teraz zakrývať nejakým igelitom, aby nám to ľudia nebrali? Pri pokladniciach to vieme ustrážiť, ale budeme sa musieť hádať my s našimi zákazníkmi. Potom treba vziať do úvahy, že sú samoobslužné pokladnice, čo je ďalší problém pre obchod, lebo tam bude musieť byť dozor, aby takýto tovar ľudia nekupovali. Musíme im to vyberať potom z košíka, vznikať budú následne konfliktné situácie. Z psychologického hľadiska sme zásadne proti. Ďalší príklad – baterky. Sú nepotravinársky tovar, ale sú nevyhnutné pre život. A v drogériách nebudú predávať metly? Tam sú predsa väčšinou nepotravinárske tovary. Uvidíme, ako sa k tomu postavíme, lebo vyhláška bude zase o ničom, bude nezrozumiteľná a každý nám ju bude potom otrepávať o hlavu. Chceli by sme zrozumiteľné a nediskriminačné opatrenia. 

Aké by mali byť v tejto fáze konkrétne kroky?

Napríklad, aby zrušili zákaz vstupu bežných občanov medzi deviatou a 11-tou. (Ide o tzv. prednostný nákup pre dôchodcov nad 65 rokov – pozn. red.) V prvom štádiu sa to ani neujalo, napriek tomu to opäť zaviedli. Obchodníci ani nevedia, či to platí aj cez víkend. Ja si napríklad myslím, že nie, ale moju dcéru už v sobotu do obchodu nepustili. Nikto nevie, čo má robiť.

Čiže ani pred spomínaným 21. decembrom neočakávate nejaké vysvetlenia, návody?

Nevieme nič, nemáme žiadne informácie. Pán premiér teraz na dva či tri dni stíchol a nevieme nič nové. Rozhodnúť majú v stredu (16. 12.). Ale aj keď rozhodnú, následne musia prijať predpis, normu. Tu nejde o to, že  vláda na tlačovke niečo vyhlási. To musí byť na papieri. My nemôžeme k tomu dávať obežník. Napríklad COOP Jednota má 2400 predajní. Možno v piatok to zase pán premiér zmení … a my ako to nariadenie uvedieme do praxe? Ako budeme informovať tisíce drobných obchodníkov? Zahraničné reťazce to majú jednoduchšie, majú tu dvesto predajní.

Keď už spomíname maloobchodnú sieť predajní aj v menších obciach, často sa spomína výhrada, v súvislosti s povinnosťou podnikov nad 500 zamestnancov zabezpečiť testovanie, práve preto, že obchodníci sú roztrúsení po celom Slovensku. Dokážete to realizovať?

Zase sa musím opakovať. To je zlý predpis. Pri podnikoch, kde sú zamestnanci sústredení, ako napríklad vo Volkswagene, je to iné. Tam ich otestujete pri bráne. Ale v COOP Jednota s 2400 prevádzkami? To by nemalo spadať pod testovanie, je to nezmyselné. To sa nedá logisticky zabezpečiť. Potrebujete k tomu odborníka, doktora. Ako to spravíte v Hornej Dolnej v malej predajni, ktorých sú po dedinách stovky? To sú stovky mobilných pracovísk. Ale oni sa nad tým nezamýšľajú, povedia päťsto plus a hotovo.

Snažíte sa to nejako ešte zmeniť?

Nás nikto nikde nikam nezavolal. Nik s nami nič nekonzultoval. Až teraz, Republikovú úniu zamestnávateľov, ale to po mesiacoch, kedy sme boli pre nich len vzduch. Ako v prvej fáze, kedy sa všetko pozatváralo, ale obchody museli mať otvorené. Mohli sme tam mať denne tisíce ľudí a nikoho nezaujímalo, že tam musíme stáť. A vyjadrili sa, že my sme nestáli v prvej línii. Povedal by som, že sme v nej stáli rovnako ako zdravotníci, ktorí ale boli pred nemocnicami chránení vojakmi, ktorí merali teploty a podobne. Ale ako to my môžeme zabezpečiť? Nikto nám nedal rúška, rukavice, to sme museli draho nakúpiť, nikoho to nezaujímalo. Ale musíme mať otvorené. Našťastie v potravinách málo ľudí ochorelo. Stáli sme v tej prvej línii, ale nás nikto nepochválil. Máme supermarket, strávil som hodiny v čase, keď tam bolo množstvo ľudí a mnohí nervózni ako pri vojnových nákupoch. Ani o kompenzácie nežiadame. Skôr má problém gastro a cestovný ruch. Ale samozrejme predajcovia textilu, elektra či iných tovarov, tí kompenzácie potrebujú, lebo sú zo zákona zatvorení. Sulík im čiastočne prepláca nájomné, ale všeobecne je pomoc nedostatočná, všade tam, kde boli prevádzky zatvorené.

Obchodníkov čaká najsilnejší víkend. Ste na neho pripravení aj po spomínanej stránke zabezpečenia hygieny?

Potravinári určite áno. 

Ako si myslíte, že vláda celkovo zvláda boj s pandémiou?

Pandémia je situácia, ktorú nikto neočakával. Ktokoľvek by bol vo vláde, je otázne, či by to zvládol. Ale opatrenia, ktoré sa prijímajú, majú byť konzultované aj s tými, ktorých sa týkajú. A tie opatrenia majú byť plošné a vyrovnané. Nemôžu môcť na jednej strane ľudia chodiť do kostolov a do kina a na druhej strane deti nemôžu chodiť do školy. Nám hlúpne celá generácia. Prečo nie sú opatrenia ako v prvej fáze s rozostupmi stolov v reštauráciách? Však takto likvidujeme celú gastronómiu?

Prezident zväzu Martin Katriak sa vyslovil, že zatvorenie prevádzok mohlo prísť až 23. 12. Súhlasíte?

Súhlasím s jeho názorom.

- Reklama -