Kauza zmenky: Rusko neprišiel na súd, napadli ho. Šanta a Lipšic jeho PN neveria

0
Daniel Lipšic aj Ján Šanta sa uchádzajú o post na Špeciálnej prokuratúre.
Na snímke zľava Daniel Lipšic a Ján Šanta, kandidáti na post špeciálneho prokurátora (Foto: TASR)

Bývalý riaditeľ televízie Markíza obžalovaný Pavol Rusko je práceneschopný potom, ako mal byť v pondelok (14. 12.) napadnutý. Bol ošetrený v ružinovskej nemocnici a prepustený a od utorka je práceneschopný. Uviedla to na úvod verejného zasadnutia Najvyššieho súdu (NS) SR v kauze televíznych zmeniek predsedníčka senátu.

NS SR bol doručený dnes ráno list, že o stave Pavla Ruska informovala v pondelok večer obhajcu Mareka Paru manželka obžalovaného. Pavol Rusko má zranené oči a dýchacie cesty. V tomto prípade už bolo podané trestné oznámenie voči neznámemu páchateľovi.

Na odvolacie konanie zatiaľ eskortovali obžalovaného a neprávoplatne odsúdeného podnikateľa Mariana Kočnera. Para navrhuje vzhľadom na aktuálny stav, aby vec Pavla Ruska vylúčil senát na samostatné konanie a v nej v utorok a v stredu (16. 12.) rozhodoval. Od Pavla Ruska nemá písomný súhlas na pojednávanie v neprítomnosti.

Prokurátor Ján Šanta a aj advokát Daniel Lipšic spochybnili pred senátom Najvyššieho súdu (NS) SR aktuálnu práceneschopnosť obžalovaného bývalého riaditeľa televízie Markíza Pavla Ruska.

Podľa Šantu mu tento stav pripomína podobné situácie na NS SR, keď dochádzalo k obštrukciám. “Obžalovaný sa má večer pred pojednávaním chrániť pred nástrahami. Nenachádzam v stanovisku lekára, aby tam bolo konštatované, že stav Pavla Ruska je ohrozený,” povedal Šanta. Ospravedlnenie nebolo vykonané riadne. Výnimočne však na krátky čas súhlasí s návrhom obhajcu obžalovaného Mareka Paru, aby NS SR konal len vo veci podnikateľa Mariana Kočnera a vec Pavla R. v kauze falšovania televíznych zmeniek vylúčil na samostatné konanie.

Obhajca poškodenej televízie Lipšic zdôraznil, že práceneschopnosť Ruskovi vystavil MUDr. Peter Lipták, ktorý už v minulosti počas konaní na Špecializovanom trestnom súde (ŠTS) v Pezinku vystavil Pavlovi Ruskovi spornú práceneschopnosť pre problémy s chrbticou. “Toto ospravedlnenie nespĺňa podmienky. Ide o predvianočnú obštrukciu obžalovaného,” vyhlásil Lipšic. Požiadal predsedníčku senátu NS SR, aby vydala príkaz na zatknutie obžalovaného Pavla Ruska, aby mohol klásť otázky znalkyni počas verejného zasadnutia naplánovaného na utorok a na stredu (16. 12.). NS SR sa o návrhoch procesných strán odobral poradiť a vyhlásil krátku prestávku.

Senát 4T v zložení Pavol Farkaš, Alena Šišková a Martina Zeleňáková na zasadnutí rozhoduje o odvolaní voči februárovému rozsudku Špecializovaného trestného súdu (ŠTS) v Pezinku. Zasadnutie je naplánované v súlade s protiepidemiologickými opatreniami a s obmedzeným vstupom verejnosti, médií. Prebieha za prísnych bezpečnostných opatrení.

Senát ŠTS predsedu Emila Klemaniča odsúdil dvojicu 27. februára na 19-ročný trest odňatia slobody. Marian Kočner dostal aj peňažný trest 10.000 eur. Obaja požiadali po záverečnom slove o konanie v neprítomnosti, a tak si rozsudok osobne nevypočuli. Prokurátor pôvodne požadoval pre obžalovaných 20-ročný trest odňatia slobody.

- Reklama -