Erik Tomáš: Takéto nedôstojne hádky medzi premiérom a vicepremiérom Slovensko ešte nezažilo

0
Erik Tomáš (Hlas-SD), Foto: TASR

S Robertom Ficom vychádzam normálne, hovorí jeho bývalý mediálny poradca a spolustranník, dnes nezávislý poslanec Erik Tomáš (Hlas). Ako sa pozerá na zatýkanie bývalých policajných funkcionárov? A dá sa zaočkovať proti korone?

Ako dnes vychádzate s expremiérom Robertom Ficom? Odpustil vám váš prechod zo Smeru do Hlasu?

Vychádzame spolu štandardne pracovne.

To je ako?

Normálne sa pozdravíme i prehodíme zopár viet. Veď naše strany sú v opozícii. Nevidím dôvod, aby sme míňali energiu na vzájomné konflikty, či hrabanie  sa v minulosti. Našim súperom je Matovičova amatérska vláda a verím, že spoločným cieľom opozičných strán  je čím skôr ukončiť jej pôsobenie a vyviesť štát z tejto bezprecedentnej krízy. Väčšina ľudí na Slovensku už totiž stratila dôveru v to, že to aktuálna vládna garnitúra dokáže.

V Smere ste chceli služobne mladších dravších kolegov. Ste spokojný, možno aj z tohto pohľadu, so zostavou v Hlase? V čom je prípadne situácia iná ako v Smere?

Už počas leta, keď sme po celom Slovensku zbierali podpisy pre založenie  strany, sa k nám hlásilo veľa nových ľudí. Teší ma aj to, že viac ako polovicu delegátov nášho ustanovujúceho online snemu tvorili ľudia, ktorí sa v politike doteraz neangažovali. Síce sme už kvôli sfunkčneniu strany obsadili niektoré pozície, ponechali sme ešte veľa voľných miest v predsedníctve a zároveň kreujeme krajské a okresné štruktúry. Pevne verím, že sa v nich uplatnia aj nové tváre.

Nebojíte sa ako s preferenciami môže zatriasť výpoveď bývalej štátnej tajomníčky ministerstva spravodlivosti Moniky Jankovskej a trestné oznámenie, v ktorom sa spomína meno Petra Žigu?  

V kontexte spomínanej výpovede ide zatiaľ len o domnienky médií. Peter Žiga sa už vyjadril, že netuší o čo by malo ísť, ale keď bude potrebné, je pripravený sa k veci postaviť priamo a podať vysvetlenie.

Preferencie sú na úrovni vyše 19 percent. Trúfate si udržať takúto vysokú hranicu až do volieb, robíte si vlastné prieskumy?

V prvom rade chcem poďakovať ľuďom za doterajšiu podporu. So všetkou pokorou hovorím, že máme ambíciu spomínanú hranicu nielen udržať, ale sa aj uchádzať o ešte širšiu dôveru. Totiž čím vyššia podpora ľudí, tým aj vyššia šanca stať sa súčasťou budúcej vlády a získať tak možnosť rozhodovať a prinášať riešenia pre občanov. Všetko je však v rukách voličov a my budeme rešpektovať ich vôľu nech je akákoľvek.

Ako sa dnes pozeráte na prebiehajúce vyšetrovania vysokopostavených ľudí z politiky či biznisu?

Politici by vo všeobecnosti nemali svojimi vyjadreniami vstupovať do trestných konaní, aby ich nijako neovplyvňovali. Viaceré predvádzania osôb sa mi javia ako zbytočne teatrálne, ale zostava mi dúfať, že polícia a prokuratúra konajú v medziach zákona a nie na základe politickej objednávky. Ide o veľmi tenký ľad, najmä keď sledujeme ako premiér odkazuje opozičným politikom, že nech čakajú na príchod NAKA, či ako vicepremiérka ukazuje na obrázku tváre niektorých ľudí a škrtá tie, ktoré už, ako sa hovorí, padli. Ak niekto niečo spáchal, má niesť zodpovednosť, ale musí k tomu viesť objektívne vyšetrovanie.

Od januára začnete fyzicky zbierať podpisy pod referendum za predčasné voľby. Počkáte si, ako to bude s núdzovým stavom, alebo tak budete robiť bez ohľadu na naň?

Uvidíme, aké v tom čase budú platiť opatrenia. Samozrejme, chceme pri akcii dodržiavať zákony a nariadenia. Nemyslím si, že by s petičnou akciou mal byt nejaký zásadnejší problém. Vidím tam niekoľko možností, ako to urobiť.

Koľko podpisov by ste chceli vyzbierať, aby ste mali pocit, že bude úspešné svojou účasťou? Zatiaľ bolo úspešné len jedno o vstupe do EÚ v roku 2003.

To, či bude referendum úspešné, závisí len a len od ľudí a takto to má v demokratickom štáte byť. Päťdesiat percentné kvórum pre účasť je síce náročné, ale pri súčasnej nálade v spoločnosti nie nesplniteľné. Mnoho ľudí je už veľmi nespokojných a zúfalých a táto vláda v nich nevzbudzuje žiadnu nádej. Skôr chaosom a neustálymi hádkami len prehlbuje bezradnosť vo verejnosti. Aj preto si myslím, že počet podpisov pod petíciu bude rýchlo pribúdať. Veď počas leta sme len za štyri týždne vyzbierali pre našu stranu Hlas takmer 100 tisíc podpisov.

Od augusta zbiera podpisy na rovnaký účel aj mimoparlamentná SNS. Spojíte sa s nimi?

My sme sa už jasne vyjadrili, že ak má byť táto akcia úspešná, musí dôjsť k zjednoteniu všetkých politických i mimopolitických síl, ktoré si želajú predčasné voľby. Chceme participovať na jednotnom petičnom výbore a jednotnom petičnom hárku s otázkami.

Zdá sa, že spoločnosť nebola nikdy takto rozdelená ako dnes vinou pandémie. Ako hodnotíte doterajší boj zo strany vlády, obzvlášť premiéra?

Nemyslím si, že by spoločnosť už bola teraz až tak rozdelená. Začína skôr prevládať nespokojnosť s tým ako vláda nezvláda koronakrízu, čo sa ukazuje aj v prieskumoch verejnej mienky. Zašlo to až tak ďaleko, že prezidentka, koaličný partner, ale i lekári vyzvali premiéra Matoviča, aby prenechal manažovanie krízy niekomu inému. Ide prakticky o vyslovenie nedôvery premiérovi.

Koalícia sa sama oslabuje. Vy ste niekedy v minulosti zažili takéto vzťahy v koalícii?

Aj my sme mali koaličné vlády, i konflikty v nich. Ale takéto dennodenné nedôstojne hádky v priamom prenose medzi premiérom a vicepremiérom Slovensko ešte nezažilo. Je to smutné a závažné o to viac, že sa tak deje v čase najväčšej krízy, akú náš štát kedy prežíval a občania by logicky očakávali  upokojenie, jasné riadenie a líderstvo.

Počet ľudí v nemocniciach s covidom prvýkrát prekročil 2000. Ako to hodnotíte? Aké máme reálne možnosti?

Štatistiky pozitívnych, hospitalizovaných i úmrtí sú hrozivé a členovia vlády sa naťahujú ako malé deti na pieskovisku. Pritom tu ide o zdravie, životy i existenčné problémy ľudí.

Dáte sa zaočkovať proti covid-19? Prečo?

Predovšetkým, očkovanie musí byť striktne dobrovoľné, čo mimochodom odporúča aj Svetová zdravotnícka organizácia. Som proti povinnému očkovaniu. To, či sa ja dám zaočkovať, bude závisieť od efektívnosti a bezpečnosti konkrétnej vakcíny.

Väčšina ľudí chce predčasné voľby. Chceli by ste sa vôbec spolupodieľať na vládnutí v takomto krízovom čase?

Ak sme kritickí voči súčasnej vláde, bolo by zvláštne a pokrytecké vyhýbať sa zodpovednosti, ak by nám ľudia dali mandát. O všetkom však rozhodnú len a len voliči.

- Reklama -