Prešov: Študenti rozsvietili areál Solivarov. Má šancu znova ožiť

0
Schátranú NKP Solivar, Sklad soli na Solivare v Prešove, ktorý vyhorel 18. 5. 1986, zaèali rekonštruova. Dòa 15. marca 2016 sa konala tlaèová konferencia k pripravovanému Dòu otvorených dverí v zrekonštruovanom objekte Sklad soli, ktoré sa uskutoèní v sobotu 19. marca. Na snímke zrekonštruovaný sklad soli NKP Solivar v Prešove. FOTO TASR – Milan Kapusta

Areál prešovských Solivarov počas uplynulého víkendu na chvíľu zažiaril v podobe svetelnej inštalácie. Pričinili sa o to umelci podieľajúci sa na kandidatúre mesta Prešov o titul Európske hlavné mesto kultúry (EHMK) 2026.

Soľ sa v Prešove prestala ťažiť v roku 2009 po 439 rokoch. Oživenie areálu Solivarov sa opäť črtá v podobe vytvorenia kultúrno-kreatívneho centra. Mesto Prešov sa totiž prostredníctvom kandidatúry na titul EHMK 2026 chce pokúsiť o reštart kultúry.

Projekt svetelnej inštalácie sa uskutočnil v rámci spolupráce študentov Fakulty umení Technickej univerzity v Košiciach (FU TUKE), pod vedením lektorky Laury Murguía Sánchez a svetelnej dizajnérky Lenky Balážovej z iniciatívy LigLab.

“Guerrilla lighting ako dočasné nasvietenie verejného priestoru je výborný spôsob, ako upozorniť na zabudnuté a opustené miesta. Svetlo a svetelný dizajn sú kľúčové pre pohyb a orientáciu v meste. Zviditeľňujú pamiatky, očarujú návštevníka, navádzajú pri chôdzi uličkami. Preto sme oslovili svetelné dizajnérky a opýtali sa na ich vízie a idey,” uviedla Jana Migašová, vedúca pracovnej skupiny Vizuálne umenie.
 “V kontexte kandidatúry mesta na zisk titulu EHMK 2026 sme chceli priblížiť tento priestor, ktorý má v budúcnosti potenciál stať sa miestom kultúrnych aktivít a spolupráce,” doplnila lektorka FU TUKE Laura Murguía Sánchez.

Šesť svetelných inštalácií iniciátori projektu umiestnili v častiach Solivarov, ktoré sú viditeľnejšie z hlavnej cesty Košice – Prešov. Tematicky vychádzali z histórie areálu. Inštalácia Soľnička využila svetelný zdroj na osvetlenie tabule, v ktorej boli dierky v tvare soľničky. Pri Solivaroch vznikli Kopy soli vďaka králičej sieti, textílii a svetlu. Inštalácia Projection of past zas komplex oživila videoprojekciou zachovaných materiálov z procesu výroby soli.

V rámci guerrilla lighting študenti FU TUKE odprezentovali svoje semestrálne práce z predmetu dizajn osvetlenia.

- Reklama -