MZ SR upozorňuje: Úmrtia pri testovaní vakcíny nesúviseli s vakcínou proti COVID-19

0
Svetové sídlo Pfizeru v NewYorku. Foto: TASR/AP

Úmrtia pri testovaní vakcíny proti novému koronavírus nesúviseli s testovaním ani s vakcínou samotnou. Na sociálnej sieti na to upozornilo Ministerstvo zdravotníctva (MZ) SR. Správu o úmrtiach nepopiera, ale hovorí o vytváraní klamlivého obrazu.

„Minulý týždeň sa na niektorých weboch objavila správa, že pri testovaní vakcíny od firmy Pfizer zomrelo šesť ľudí, pričom štyria boli v skupine, ktorá dostala placebo, a dvaja dostali vakcínu. Táto správa nie je hoax, je pravdivá, napriek tomu vytvára klamlivý obraz, keď je podaná bez potrebného kontextu a súvislostí,” uviedol rezort zdravotníctva.

Vysvetlil, že do tretej fázy klinického skúšania sa zapojilo viac ako 40 000 dobrovoľníkov. Z dvoch ľudí, ktorí dostali vakcínu, zomrel jeden na zastavenia srdca a druhý na artériosklerózou.

„Žiadne z týchto úmrtí nesúvisí s testovaním vakcíny. Úmrtia z týchto príčin sa vyskytujú v bežnej populácii v rovnakej frekvencii,” odvolalo sa MZ SR na informácie Americkej liekovej agentúry s tým, že v akejkoľvek skupine s takýmto množstvom ľudí v populácii podobného vekového zloženia sa počas niekoľkých mesiacov vyskytnú podobné úmrtia.

Ministerstvo ďalej zdôraznilo, že keď sa informácia o týchto úmrtiach podáva bez jasného vysvetlenia, že tieto úmrtia nie sú spojené so samotným testovaním, vytvára sa tým falošný obraz o rizikách vakcíny.

MZ SR dodalo, že americká lieková agentúra vakcíny od spoločnosti Pfizer-BioNTech vyhodnotila ako bezpečné a účinné a od nedele sa v USA začali distribuovať.

- Reklama -