Nóri hrozia: dohodnite sa, inak nebude treska

0
WA 11 Boulogne-sur-Mer - Rybár èistí svoju sie v prístave severofrancúzskeho mesta Boulogne-sur-Mer, ktoré sa nachádza neïaleko Lamanšského prielivu vo štvrtok 10. decembra 2020. Rybolov a pravidlá spravodlivej hospodárskej súaže sú hlavné sporné body rokovaní na dosiahnutie pobrexitovej obchodnej dohody medzi Britániou a EÚ. Britský premiér Boris Johnson v piatok vyhlásil, že šance Británie na dosiahnutie pobrexitovej obchodnej dohody s Európskou úniou miznú, prièom sa blíži koneèný termín pre rozhodnutie, èi vôbec pokraèova v rozhovoroch. Aj predsedníèka Európskej komisie (EK) Ursula von der Leyenová v piatok už skôr na summite EÚ uviedla, že rokovania so Spojeným krá¾ovstvom v súvislosti s dohodou o budúcom partnerstve sa nevyvíjajú dobre. Spojené krá¾ovstvo oficiálne opustilo Európsku úniu 31. januára 2020 a 31. decembra, po skonèení takzvaného prechodného obdobia, opustí aj jednotný trh EÚ a colnú úniu. Ak nebude uzavretá dohoda o budúcom partnerstve, obchodné vzahy medzi euroblokom a Britániou sa budú riadi iba spomínanými pravidlami WTO. FOTO TASR/APFisherman Nicolas Bishop of the Jeremy-Florent II fishing boat cleans a net at the port of Boulogne-sur-Mer, northern France, Thursday, Dec. 10, 2020. Fishing rights are a sticking point in negotiations between the U.K. and the European Union about a post-Brexit trade deal. The EU has demanded widespread access to British fishing grounds that historically have been open to foreign trawlers. But in Britain, gaining control of the fishing grounds was a main issue for the Brexiteers who pushed for the country to leave the EU. (AP Photo/Thibault Camus) *** Local Caption *** rybné hospodárstvo sporný bod

Nórsko, ktoré nie je členom Európskej únie, v piatok pohrozilo, že uzavrie po Novom roku svoje vody pre rybárov z krajín EÚ a zo Spojeného kráľovstva, ak sa do 1. januára nepodarí uzavrieť trojstrannú dohodu o rybolove. Uviedla to tlačová agentúra AFP.

Rybolov v nórskych pobrežných vodách je predmetom dvojstrannej dohody o spolupráci medzi EÚ a Nórskom uzavretej ešte v roku 1980. Vláda v Osle však vzhľadom na odchod Británie z EÚ, k čomu došlo 31. januára tohto roku, už dávnejšie avizovala, že je potrebné uzavrieť novú, trojstrannú dohodu medzi EÚ, Nórskom a Spojeným kráľovstvom.

“Rokovania s EÚ a Spojeným kráľovstvom o dohodách o rybolove na rok 2021 sa výrazne oneskorili z dôvodu predĺženia rokovaní o brexite medzi oboma stranami vrátane rokovaní o rybolove medzi nimi navzájom,” opísal situáciu nórsky minister pre rybolov Odd Emil Ingebrigtsen. Spresnil, že vôbec nie je isté, či Brusel a Londýn uzavrú rokovania o dohode o ich budúcom partnerstve do konca tohto roka, čo znamená, že v takomto prípade nórska námorná hospodárska zóna zostane zatvorená pre rybárske plavidlá z krajín EÚ a Spojeného kráľovstva.

Nórsko a Spojené kráľovstvo už v septembri oznámili, že uzavreli dvojstrannú dohodu o rybolove, ktorá ustanovuje potrebu každoročných rokovaní o vzájomných kvótach na rybolov. Podľa ministra Ingebrigtsena začne vláda v Osle rokovať s Bruselom o rovnakej dohode, avšak Nórsko si želá, aby došlo k podpisu dohody, ktorá zahrnie všetky tri strany.

“Už dlho vyvíjame iniciatívu a tvrdíme Európskej únii, že sú potrebné trojstranné dohody, takže lopta je teraz na dvore Únie,” skonštatoval Ingebrigtsen.

Bez takejto dohody však od 1. januára budúceho roka hrozí aj nórskym rybárom strata prístupu do výsostných vôd EÚ. Pre Európanov a Britov sú nórske vody dôležitou rybolovnou oblasťou, najmä z dôvodu výlovu sleďov a tresky obyčajnej. Rybné hospodárstvo je jednou z troch hlavných prekážok, pre ktoré sa EÚ a Británia nedokážu dohodnúť na rozvoji vzájomných vzťahov v období po brexite.

- Reklama -