Francúzsko po skončení lockdownu zavedie zákaz vychádzania po 20.00 h

0
Francúzsky premiér Jean Castex (Foto: TASR/AP)

Vo Francúzsku sa 15. decembra skončí celoštátny lockdown, ktorý platí už šesť týždňov – od konca novembra. Nahradí ho však zákaz vychádzania po 20.00 h, ktorý sa bude vzťahovať aj na silvestrovský večer. Oznámil to vo štvrtok francúzsky premiér Jean Castex, ktorého citovala agentúra AFP.

 Castex uviedol, že rodinám bude povolené cestovať za účelom spoločnej oslavy vianočných sviatkov. Múzeá, divadlá a kiná však zostanú zatvorené ešte ďalšie tri týždne, keďže počet hlásených nových prípadov koronavírusu začína v krajine opäť pomaly mierne stúpať.

Epidemiologická situácia sa však podľa Castexa “výrazne zlepšila” od 30. októbra, keď Francúzsko zaviedlo druhý celoštátny lockdown. Denné prírastky nakazených podľa jeho slov klesli z vtedajších takmer 50.000 na približne 10.000.

Klesajúca tendencia sa však v posledných dňoch spomalila. “Sme na akejsi stabilnej hladine… Nemôžeme (teraz) poľaviť v opatrnosti,” povedal Castex.

Francúzsky minister zdravotníctva Olivier Véran priznal, že Francúzsko už nesplní svoj cieľ klesnúť do konca lockdownu na hranicu maximálne 5000 nových prípadov denne.

Vo Francúzsku podľa Vérana zaznamenali za posledný deň takmer 14.000 nových prípadov infekcie, čo je približne o 2000 viac než pred týždňom. “Ešte stále sme sa nedostali z druhej vlny (epidémie),” povedal minister. Dodal, že je nevyhnutné zabrániť veľkým silvestrovským zhromaždeniam a vyhnúť sa tak ďalšiemu lockdownu v krajine.

Vo Francúzsku už v súvislosti s novým koronavírusom zaznamenalo viac ako 2,3 milióna prípadov infekcie a vyše 55.000 úmrtí.

- Reklama -