Ministerstvo zdravotníctva: Kto potrebuje, zdravotnú starostlivosť má zabezpečenú

0
Na snímke minister zdravotníctva SR Marek Krajčí (OĽaNO) (Foto: TASR)

Zdravotná starostlivosť je na Slovensku zabezpečená pre všetkých, ktorí ju potrebujú. Tvrdí to Ministerstvo zdravotníctva (MZ) SR v reakcii na kritiku mimoparlamentnej strany Dobrá voľba. Tá vyzvala ministra zdravotníctva Mareka Krajčího (OĽANO), aby zabezpečil chod nemocníc a urýchlene zverejnil všetky potrebné štatistiky, týkajúce sa úmrtí ľudí na Slovensku. Predstaviť má tiež plán na zabezpečenie zdravotnej starostlivosti pre všetkých pacientov.

“V prípade zákrokov, ktoré boli presunuté na neskoršie obdobie, ide o úkony, ktorých presunutie nezhorší zdravotný stav pacienta,” vysvetlila hovorkyňa MZ SR Zuzana Eliášová.

Hovorkyňa uviedla, že rezort situáciu v súvislosti s ochorením COVID-19 veľmi pedantne sleduje a opatrenia nastavuje v predstihu, s cieľom ochrániť zdravie a životy ľudí. “Preto takéto obvinenia odmietame. Situáciu máme pod kontrolou, napríklad v nemocniciach ju monitorujeme na dennej báze, kedy dostávame reporty niekoľkokrát za deň,” uviedla hovorkyňa. Dodala, že na pôde ministerstva je zriadené napríklad krízové koordinačné centrum, ktoré situáciu v sektore monitoruje a v prípade potreby zasahuje.

“Z hľadiska úmrtí na pľúcnu formu ochorenia COVID-19 faktom je, že väčšina týchto úmrtí nastala v nemocniciach. Uvedomujeme si, že úmrtia sú aj na iné ochorenia ako na COVID-19 a vírus môže ohroziť aj ostatných pacientov,” dodala Eliášová.
      

- Reklama -