Prezidentka: Ľudia, ktorí prepadli sitom SOS pomoci, nemôžu zostať pre štát neviditeľní. Niektoré podmienky sú zbytočne prísne

0
Prezidentka SR Zuzana Čaputová. Foto: TASR

Prezidentka SR Zuzana Čaputová sa vo štvrtok v Prezidentskom paláci stretla s otcami a matkami z rodín, ktorých životy zasiahla pandémia. Podľa jej slov nemôžu zostať pre štát neviditeľní a podnety, ktoré si od hostí vypočula, plánuje tlmočiť príslušným ministrom. Prezidentka o tom informovala na sociálnej sieti.

“Rozprávala som sa s pani, ktorá počas prvej vlny pandémie prišla o prácu. Dostala sa jej len minimálna pomoc, keďže v minulom roku mala zdravotné problémy, pre ktoré nepracovala a rozhodla sa na tri mesiace ukončiť dobrovoľné poistenie do Sociálnej poisťovne. Stratila tak nárok na výraznejšiu pomoc štátu.

Vypočula som si pána, ktorý pracoval ako kameraman na živnosť. Kvôli pandémii prišiel o prácu. Rodinu a päťročného syna teraz ekonomicky zabezpečuje len jeho manželka. Požiadal síce o SOS dotáciu, ale pre chýbajúce potvrdenia stále žiadnu pomoc nedostal.

Hovorila som s paňou, ktorá žije sama s dcérou. Pracovala v gastre a po obmedzení prevádzok prišla o prácu. Novú prácu si nevedela nájsť, a tak vzala aspoň malú brigádu – niekoľko hodín do mesiaca, spolu za 70 eur mesačne. SOS dotáciu od štátu nedostala, práve kvôli príjmu z dohody, ktorý jej nestačí ani len na nájom. Títo ľudia nesmú zostať pre štát neviditeľní,” píše prezidentka. Podľa nej v mnohých prípadoch sa dá pomôcť tak, že sa zo systému pomoci odstráni viacero drobných nedostatkov alebo zbytočne prísnych podmienok.

Hostia, ktorých prezidentka pozvala do Prezidentského paláca, podľa jej slov svojím príbehom reprezentujú stovky podobných osudov ľudí po celom Slovensku.

- Reklama -