Libanon: V súvislosti s výbuchom v Bejrúte obvinili expremiéra a troch ministrov

0
Zničená ulica po explózii v Bejrúte (Foto: TASR/AP)

Libanonského expremiéra Hassána Dijába a troch bývalých ministrov obvinil hlavný vyšetrovateľ z nedbanlivosti v súvislosti s mohutným augustovým výbuchom v bejrútskom prístave. Informovala o tom vo štvrtok agentúra AFP.

Bývalého premiéra a trojicu exministrov obvinili po tom, ako vyšetrovanie výbuchu potvrdilo, že podozriví dostali niekoľko písomných oznámení, v ktorých ich varovali pred odkladom zneškodnenia dusičnanu amónneho uskladneného v prístave.

“Neprijali tiež potrebné opatrenia, aby predišli ničivému výbuchu a obrovským škodám,” uviedol zdroj z prostredia justície. Ako zároveň dodal, súd začne podozrivých vypočúvať v pondelok. Medzi obvinenými je aj bývalý minister financií Alí Hasan Chalíl, exminister verejných prác Júsif Fenianos a exminister dopravy Ghází Zajtar.

Predpokladá sa, že v prístave explodovalo 2750 ton dusičnanu amónneho, ktorý bol v prístave uložený od roku 2013, keď ho tamojšie colné úrady zhabali z plavidla Rhosus, prevážajúceho náklad liadku z Gruzínska do Mozambiku.

Zhabaný tovar zostal uložený v sklade, aj keď colníci opakovane – ale neúspešne – žiadali súd, aby nariadil odvoz tohto materiálu.

Podľa niektorých zdrojov mohli požiar v sklade spôsobiť zváracie práce, ktoré tam krátko predtým prebiehali. Podľa svedkov bola v sklade okrem dusičnanu amónneho uložená aj zábavná pyrotechnika.

Výbuch zo 4. augusta a následný požiar spolu s tlakovou vlnou spôsobili materiálne škody, ktorých výška sa odhaduje na 8,5-12,5 miliardy eur. Približne 300.000 ľudí zostalo bez strechy nad hlavou, čo predstavuje približne 12 percent obyvateľov hlavného mesta.

V rámci prebiehajúceho vyšetrovania bolo zatiaľ zadržaných a vyšetrovaných 25 osôb. Mnoho Libanončanov viní z tragédie skorumpované vedenie štátu. V dôsledku rozsiahlych pouličných protestov padla vláda premiéra Hassána Dijába.

- Reklama -