TUI Group, najväčšia cestovná kancelária na svete, stratila pre pandémiu vyše 3 mld eur

0

Cestovná kancelária TUI Group oznámila za skončený obchodný rok 2019/2020 stratu viac než 3 miliardy eur. Dôvodom je pandémia nového koronavírusu, ktorá ochromila globálny cestovný ruch.

Najväčšia cestovná kancelária na svete vo štvrtok informovala, že za obchodný rok 2019/2020, ktorý sa skončil v septembri, zaznamenala stratu 3,08 miliardy eur. V predchádzajúcom obchodnom roku vykázala spoločnosť zisk 532 miliónov eur.

Zároveň uviedla, že strata pred úrokmi a zdanením dosiahla 2,96 miliardy eur, zatiaľ čo v predchádzajúcom roku evidovala zisk 769 miliónov eur.

Tržby klesli o 58 % na 7,95 miliardy eur. Podpísali sa pod to rozsiahle karanténne opatrenia, ktoré obmedzili cestovanie. Počet klientov cestovnej kancelárie sa za rok 2019/2020 prepadol o 62 %.

Minulý týždeň sa spoločnosti podarilo získať ďalšiu finančnú pomoc, už tretiu od nástupu pandémie. Cestovná kancelária vtedy informovala, že finančnú podporu získala po dohode s nemeckou vládou, bankami a súkromnými investormi. Mala by tak zvládnuť nasledujúce mesiace, počas ktorých sa vzhľadom na druhú vlnu pandémie počíta s pokračovaním útlmu v oblasti cestovného ruchu.

Dodatočný finančný balík dosahuje 1,8 miliardy eur. Celkovo sa tak pomoc pre TUI zvýšila na 4,8 miliardy eur. V rámci prvého balíka získala spoločnosť v apríli 1,8 miliardy eur a následne v auguste ďalších 1,2 miliardy eur.

- Reklama -